Spor o platy ve školství: Špatně připravený zákon, tvrdí Kettner. Plácáte, vmetl mu Gazdík

Průměrný plat učitele by měl být zákonem stanoven od roku 2024 na nejméně 1,4násobku průměrné hrubé měsíční nominální mzdy za předminulý rok. Počítá s tím novela školského zákona, kterou Sněmovna v pátek v prvním kole schvalování podpořila. Opozice má však svoje výhrady. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS o tomto tématu diskutovali poslanci Petr Gazdík (STAN) a Zdeněk Kettner (SPD).

„Zákon je špatně připraven. Je tam několik sporných míst, na která upozorňovala i pedagogická veřejnost. Zákony v Poslanecké sněmovně by měly být skutečně vypilované. Měli bychom se i věnovat tomu, jak zvyšovat prestiž kantorského povolání,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Zdeněk Kettner.

To rozčílilo exministra školství Petra Gazdíka: „Pan Kettner trochu plácá. Jak chce zvýšit prestiž učitelského povolání, když vynecháme zvyšování platů? Nesouhlasím, že se zde musí dělat pozměňovací návrhy, to je lež. My nic na té novele měnit nepotřebujeme.“ Podle Gazdíka zákonodárci z SPD o školství smýšlejí jako v dobách Marie Terezie.

To Kettner kategoricky popřel. „Zvykl jsem si na osobní útoky od pana Gazdíka. Pravda je někde jinde. V některých bodech té novely jsem pro. Nejsem zastáncem školského systému z dob Marie Terezie. Pan Gazdík o mně neví vůbec nic. To bych si vyprosil,“ bránil se.

Celý rozhovor s Petrem Gazdíkem a Zdeňkem Kettnerem můžete zhlédnout ve videu.

Tagy: