Kupka: Jste spíš Patrioti pro Rusko. Požádejte na ministerstvu o zrušení ANO, opáčil Nacher

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher

Partie PLUS, Martin Kupka, Patrik Nacher - 7.7. v 11:00

Byla to sólová akce, Viktor Orbán slouží jako užitečný idiot Vladimíra Putina. V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS tak zhodnotil cestu maďarského premiéra do Moskvy ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher ale podotkl, že Orbán je jako jediný evropský politik schopný hovořit jak s Ukrajinou, tak s Ruskem. Odmítl, že by hnutí ANO Orbánovu návštěvu Kremlu tolerovalo kvůli společné frakci Patrioti pro Evropu v Evropském parlamentu, kterou spolu s maďarským předsedou vlády zakládalo.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, což některé politiky rozhořčilo. „Zásadní problém je v tom, že neexistovala žádná promyšlená dohoda, jakým způsobem by mohl třeba i Viktor Orbán způsobit nějaký posun v mírovém jednání. Byla to sólo akce. Je hrozně zajímavé sledovat, jakým způsobem to v tuto chvíli ruská média interpretují. Fakt je, že Orbán slouží jako užitečný idiot Vladimíra Putina,“ řekl v Partii Plus na CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schůzka Orbána s Putinem v Moskvě? Je dobře, že se někdo snaží o dialog, oceňují členové ANO

Místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Patrik Nacher nesouhlasil. „Chtěl bych připomenout, že Viktor Orbán byl předtím v Kyjevě, kde se sešel s ukrajinským prezidentem Zelenským,“ připomněl. „Orbán je zřejmě jediným politikem z Evropy, který je schopen hovořit s oběma. Pokud by se ta jednání posunula, byť o milimetr, tak si myslím, že je to v pořádku,“ sdělil Nacher.

Že by Orbánova cesta do Moskvy byla ze strany hnutí ANO tolerována kvůli společné frakci v Evropském parlamentu, Nacher odmítl. „Měl bych na to podobný pohled bez ohledu na frakci. To s tím nemá nic společného. Ta frakce je o nějakém pohledu, nikoliv na Ukrajinu, ale na budoucí směřování Evropské unie, Green Deal a migrační pakt,“ upozornil Nacher.

Podle Kupky je však i postoj k ruské válce na Ukrajině jedním z hlavních témat, které má Evropský parlament v dalších pěti letech před sebou. „Frakce se nepochybně bude muset zabývat, jak se k tomu postaví. Opravdu to vypadá tak, že jde spíš o ruské než evropské patrioty,“ pronesl Kupka.

Proti tomu se ale Nacher ohradil. „To jsou vždycky takové nálepky. Běžte na ministerstvo vnitra, požádejte, aby zrušilo hnutí ANO a další strany. Vy takhle útočíte na všechny, na hnutí ANO, na SPD, na Motoristy, na Filipa Turka. Vlastně všichni kromě pětikoalice mají nějakou nedemokratickou nálepku – proruští dezoláti, náckové a podobně,“ dodal Nacher.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dá se vědě ještě věřit? Praktiky Nerudové či Havlíčka ničí její pověst, říká politolog

Tagy: