Spor o unijní pakt: Rakušan je na demisi, zuřil Hrnčíř. I váš šéf je migrant, hlásil Zdechovský

Tomáš Zdechovský, Marcel Kolaja, Berenika Peštová a Jan Hrnčíř v Partii (25. 6. 2023)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 25.6.2023

Migrační pakt byl jedním z hlavních témat velké diskuse politiků na CNN Prima NEWS. V pořadu Partie Terezie Tománkové se do sebe ostře pustili koaliční europoslanci s opozičními zákonodárci. Podle zastánců unijního paktu se jedná pouze o balíček opatření, který zahrnuje solidární mechanismus. Odpůrci z řad hnutí ANO a SPD namítají, že přijetí paktu je podrazem, který si žádá demisi ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Migrace a unijní dohoda jsou stále kontroverzními body u politických diskusí. Jinak tomu nebylo ani v nedělní Partii. Poslanec SPD Jan Hrnčíř například za schválení paktu ostře odsoudil ministra vnitra a předsedu hnutí STAN Víta Rakušana. „Je to velký podraz, který je na demisi ministra. Suverenita státu spočívá přece v tom, že si každý rozhoduje, koho si na své území pustí a nepustí,“ řekl Hrnčíř.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí nám půl milionu uprchlíků, zuří Dostálová. S Okamurou tepala vládu za migrační pakt

Podle něj je část migrantů mířících do Evropy z jiných kulturních oblastí, navíc prý mají problémy se zákonem. „Tito lidé ale chtějí do Německa, do Francie, Belgie nebo Nizozemska. Nám bude někdo z Bruselu říkat, abychom si je místo toho vzali do České republiky. A když nebudeme chtít, tak zaplatíme za každého půl milionu korun. Takto se to dělat nedá,“ dodal Hrnčíř.

S jeho interpretací nesouhlasili koaliční zástupci. Pirátský europoslanec Marcel Kolaja zdůraznil, že se nejedná o povinné kvóty. „Jde pouze o balíček opatření, který obsahuje solidární mechanismus. Je to zcela pochopitelné. Jestli chceme, abychom měli otevřené hranice a cestovali bez zbytečných front a kolon, tak musíme mít řadu společných politik,“ uvedl Kolaja.

Podobně nechtěl o ztrátě suverenity hovořit lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Tu hru tady nebudu hrát. My jsme ale v migračním paktu začali řešit požár. Hoří nám tady a my teďka sháníme, kde sehnat hasiče,“ řekl k unijní dohodě člen lidoveckého předsednictva. Zdechovský se neváhal opřít do své oponentky Bereniky Peštové. „Váš předseda je taky legální migrant. Neříkejte, že to tak není,“ řekl, když narážel na slovenský původ předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

S kritikou nešetřila ani poslankyně opozičního hnutí ANO Berenika Peštová. Je přesvědčena, že se o narušení suverenity dá hovořit. Pan Rakušan tam nejel s žádným mandátem. Potom se začal vymlouvat. To je také s podivem,“ řekla Peštová ke schválení migračního paktu Vítem Rakušanem.

Tagy: