Hrozí nám půl milionu uprchlíků, zuří Dostálová. S Okamurou tepala vládu za migrační pakt

Klára Dostálová a Tomio Okamura

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 18.6.2023

Kvůli tématu migračního paktu, který bude projednávat Evropský parlament, se v Partii pohádali zástupci opozice Klára Dostálová (za ANO) a Tomio Okamura (SPD) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Dostálová vznesla obavu, že by do Česka mohlo bez problému přijít třeba i půl milionu uprchlíků. Rakušan naopak schválení paktu hájil s tím, že už nejde o žádné povinné kvóty.

Na začátku června se státy Evropské unie předběžně dohodly na změně migračních pravidel. Takzvaný migrační pakt bude ještě schvalovat Evropský parlament. Signatářem dohody je i Česko, za což si ministr vnitra Vít Rakušan vysloužil v Partii těžkou kritiku.

Migrační pakt podle vlády nezavádí žádné povinné kvóty. Naopak státům poskytuje právo migranta odmítnout. Za to by ale země musely platit. V přepočtu až půl milionu korun na migranta. Pakt v nedělní Partii podpořil i prezident Petr Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jezdíte si po Afrikách a nešetříte, kritizovala Dostálová. Říkáte, co se vám hodí, zuřil Rakušan

„Panu prezidentovi děkuji. Každý, kdo vnímá evropskou solidaritu, tak to chápat musí. Na druhém břehu stojí populisté, kteří říkají, že nám migranti vezmou chaty a chalupy. My jsme naopak dosáhli toho, že se zavřely povinné relokační kvóty pro jednotlivé země. Pro Česko je to jasná výhra,“ prohlásil Rakušan ve vysílání.

Zátěž pro státní rozpočet?

S tím ale opozice nesouhlasí. Podle ní se znění paktu postavily i sousední státy jako Slovensko nebo Polsko.

„V podstatě to je povinná solidarita. Není stanovena horní hranice. Když tu budeme mít 500 tisíc uprchlíků, tak to bude 500 tisíc,“ prohlásila místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová, která se domnívá, že případné odmítání migrantů by významně zatížilo státní rozpočet. „Chcete konsolidovat veřejné finance a přitom budeme platit miliardy?“ rýpla si.

Šéf SPD Tomio Okamura byl vůči Rakušanovi ještě ostřejší.

„Co to tady předvádí vláda? Polsko a Slovensko byly proti. Polský premiér říká, že to není migrační pakt, ale diktát. Maďarsko bylo proti. SPD s nelegálními migranty z Afriky nechce mít nic společného,“ kritizoval Okamura, jehož ústřední agendou je dlouhodobě právě migrace.

„Jste ministr vnitra, kdy prudce roste kriminalita. Měl byste odstoupit a místo toho přijímáte migranty. Vy jste měli být proti,“ vmetl Rakušanovi.

Ministr vnitra následně upozornil, že Česku nebude nikdo z Bruselu určovat, kolik migrantů bude muset přijmout.

Tagy: