Tenisový klub vs. Brno. Město chce místo kurtů stavět, vhodnou náhradu pro sportovce nemá

Tenisovým kurtům v Brně hrozí zánik.

Kurty by měly ustoupit developerské výstavbě

Souboj Davida s Goliášem. Tento příměr dobře vystihuje situaci, ve které proti sobě stojí tenisový klub Tesla a město Brno. Kurty s historií dlouhou bezmála osmdesát let by měly ustoupit developerské výstavbě. Zástupci klubu se ale nechtějí vzdát bez boje.

Od roku 1946 na kurtech klubu Tesla létá tenisový míček z jedné strany na druhou. Letos by se tady ale podle plánů města měl odehrát poslední set. „Tím, že lokalita poblíž bude určena pro developerskou výstavbu bydlení, tak v dané lokalitě se zkrátka muselo najít místo, kde vybudujeme školku, a tohle bylo bohužel jediné místo, kde se ta školka dá vybudovat,“ sdělil brněnský radní pro sport Tomáš Aberl.

ČTĚTE TAKÉ: Nadávky a výhrůžky kvůli holubům v Brně. Radnice jimi chce krmit dravce, aktivisté se bouří

Podle zástupců klubu by ale hned vedle kurtů měla být vhodná parcela. „Doufáme, že zvítězí rozum a školku postaví vedle našich kurtů na pozemku, kde už patnáct let nikdo nic nedělá, je nevyužitý,“ řekl trenér klubu Pavel Mudra

Na zmíněném pozemku by podle informací trenéra měl vedle školky vyrůst parkovací dům sloužící stovkám nových komerčních bytů. „My to spíš vidíme jako ústup komerčním developerským aktivitám. Žádné sociální bydlení, čímž se deklarovalo město Brno při programovém prohlášení,“ dodal Mudra.

Klub by chtěl najít řešení, které bude vyhovovat oběma stranám. „Ta náhrada musí odpovídat tomu, že nebudeme v mínusu. To znamená, že dostaneme stejný počet kvalitních kurtů a že město udělá ještě něco navíc pro kultivaci sportovního využití,“ sdělil advokát klubu Jaroslav Brož.

Město však samo přiznává, že za areál se sedmi kurty nedokáže klubu nabídnout vyhovující alternativu. „My jsme pro ně neměli nabídku, která by byla tak velká jako jejich současné kurty,“ dodal Aberl.

I poslední nabídka nového pozemku je pro klub nepřijatelná. „Tady máme sedm kurtů, tam by se vešly jenom tři a i ty tři kurty by neměly parametry, které nařizuje Český tenisový svaz,“ vysvětlil Mudra.

Výpovědní lhůta končí v červenci a do té doby by měl klub areál opustit. Možná však spíše zvolí žalobu a město neuposlechne.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Břeclav se loučila s Jakubem. Památku chlapce, zabitého fotbalovou brankou, uctily tisíce lidí

Tagy: