Sport je podfinancovaný, založme ministerstvo, vyzval expert. Ekonom varoval před „mafií“

Manažer sportovních hvězd Petr Větrovský a ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (23)

Český sport by si zasloužil větší podporu, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS manažer sportovních hvězd a producent Petr Větrovský. Zároveň zmínil založení ministerstva sportu. Ekonom Lukáš Kovanda ale namítl, že by bylo potřeba podívat se spíše na to, jak jsou peníze využívány. Podle něj se totiž nejedná o transparentní prostředí a úřaduje zde i mafie. Proti tomu se ale Větrovský ohradil s tím, že se to děje v každém byznysovém odvětví.

Fotbalová asociace České republiky hospodařila podle dat z roku 2022 s 538 miliony korun. Český svaz ledního hokeje měl o polovinu méně. Podle manažera sportovních hvězd a producenta Petra Větrovského ale není v českém sportu peněz dostatek. „Sport je podfinancovaný. Neměl by spadat pod školství. V některých zemích je běžné, že existuje ministerstvo sportu. Za to, kolik je tu sportovců, svazů a úspěchů, by si to zasloužilo samostatné ministerstvo,“ popsal Větrovský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fanoušci byli neskuteční, chválí hokejista Flek. Řekl, proč někteří hráči nebyli u Pavla

Podotkl, že podporu by si zasloužily hlavně regionální kluby. „Je to strašně těžké. Protože ti, kteří o tom rozhodují, což jsou zastupitelé a starostové, tak pro ně je nejdůležitější, aby byli zvoleni znovu. Samozřejmě je pro ně populárnější udělat školku nebo zrekonstruovat silnici,“ řekl Větrovský.

Ekonom Lukáš Kovanda ale podotkl, že vláda by si měla posvítit na to, jak jsou peníze rozdělovány. „Jedna věc je objem peněz, druhá, jestli jsou efektivně využívány do posledního haléře. Ze sportu známe kauzy podivného nakládání s penězi. Vznikají různé mafie v rámci sportovních svazů a určitá netransparentnost je tam patrná,“ sdělil Kovanda.

Větrovský ale zdůraznil, že to samé se děje i v ostatních odvětvích. „Je to v lékařském odvětví. Podívejte se na kauzu roušek. Kolik peněz jde na silnice a pořád vidíme články, že jde o kontroverzní zakázky. Děje se to v každém byznysovém odvětví,“ uvedl Větrovský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Francouzská policie zmařila teroristický útok na olympijské hry. Cílem měly být fotbalové zápasy

Tagy:
peníze Lukáš Kovanda mafie Česko sport Český svaz ledního hokeje TRINITY BANK a.s. Petr Větrovský Svět financí s Trinity Bank Svět financí a.s.