Spory o rychlejší odpuštění dluhů se vyostřuje: Města protestují, bojí se o své rozpočty

Kritika Stanjura a jeho přípravy státního rozpočtu na příští rok

Snadnější oddlužení ještě letos

Zbavit se snadněji svých nesplácených závazků by se mohli čeští dlužníci ještě letos. Proti novele insolvenčního zákona, která přináší zkrácení doby oddlužení z pěti na tři roky, ale protestují města a obce. Bojí se, že se jim zhorší veřejné rozpočty. A napsaly kvůli tomu ministrovi financí.

Obyvatelé jabloneckého bytového družstva museli za svou sousedku zaplatit dluhy za bydlení. Dluh se rozpočítal mezi 63 bytů, každý musel zaplatit 90 tisíc korun. „Z paní jsme nedostali nic, už v domě nebydlí, ale bydlí v rámci města, potkává se s obyvateli toho domu. Je to pro ně nepříjemné, protože vidí, že se jí v podstatě nic nestalo, má se relativně dobře a dluh nezaplatila,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda Stavebního bytového družstva Bižuterie Stanislav Karpíšek.

ČTĚTE TAKÉ: Senát schválil zkrácení doby oddlužení. Zavedení minimální srážky ze mzdy nepodpořil

Vedení družstva má strach, že díky novele insolvenčního zákona, která zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky, se situace okolo dlužníků ještě zhorší. Podobně se teď vyjádřil i Svaz měst a obcí. V dopise adresovaném ministrovi financí varuje, že stát nerozlišuje ve svých krocích ohrožené skupiny zadlužených osob a dlužníky, kteří půjčování a neplacení dluhů považují za svůj životní styl. A ukazuje na číslech, že lidé z bohatších regionů mají horší platební morálku, která se novelou může dál zhoršovat.

Třeba Pražané sice mají v průměru 2,5krát vyšší dluh než lidé z Ústí nad Labem, splatí ale v poměru k dluhu výrazně méně než lidé z chudšího severu. Ministr financí odkázal na ministerstvo spravedlnosti, pod které novela spadá. To tvrdí, že zákon má pojistky, které zabrání zneužívání a že obsahuje dostatečné nástroje, aby dlužník nakonec zaplatil věřitelům víc, než by splatil teď, jinak mu soud oddlužení nepovolí.

„Máme docela značnou část obyvatelstva v situaci, která je životně neřešitelná, a nemohu tady primitivně říci, že si za to můžou sami. Nemohou,“ uvedl šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle něj je pro stát téměř nemožné identifikovat nepoctivé dlužníky. „Nejsme schopni to odtud rozlišit, a to je zase literatura, kdo je Feldkurát Katz, tedy to se nám to žije, když se hoduje, když nám lidé půjčují,“ nechal se slyšet.

V oddlužení stát může lidem velkou část závazků odpustit, své dlužníky přitom mají i města a obce. „Kdo dluží městu za odpady nebo v nájemních bytech, tak dluží vlastně všem, protože to bude město muset doplatit ze svého rozpočtu. Tím pádem se to zdražuje pro všechny občany,“ vysvětlila výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. Svaz teď řeší, o kolik nakonec může přijít peněz a kde se to projeví.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mzdy budou dlouho v útlumu, uvedla Šichtařová. Expert Rusinko řekl, kdy dosáhneme úrovně před covidem

Tagy: