Šichtařová: Mzdy budou dlouho v útlumu. Expert Rusinko řekl, kdy dosáhneme úrovně před covidem

Spořicí účty začnou být v době nízké inflace k ničemu.

Dominik Rusinko, Markéta Šichtařová

Od covidové pandemie pozorujeme malátný výkon ekonomiky, v posledních pěti letech stagnujeme. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl makroekonomický expert ČSOB Dominik Rusinko. Mzdy se podle něj budou zvedat až do konce roku. Dodal, že Česko se dostane na předcovidovou úroveň za rok či za dva. Ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní) připustila, že platy budou stoupat, dlouhodobý vývoj ale vidí pesimisticky.

Podle Šichtařové dochází ke změně celé struktury naší ekonomiky. „Třeba průmysl je na úrovni roku 2017. Sedm let rozvoje bylo vymazáno. Se zánikem tohoto sektoru mizí i kvalifikované profese,“ uvedla ekonomka v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Senát schválil zkrácení doby oddlužení. Zavedení minimální srážky ze mzdy nepodpořil

Za nepříznivými daty statistiky OECD, podle nichž se Češi mají hůř než před pěti lety, může podle odbornice i vysoká inflace. Rusinko za tím vidí „malátný výkon“ ekonomiky od začátku covidové pandemie. „V posledních pěti letech stagnujeme. Průmysl zůstává pod tlakem, přičemž napříč státy EU je hned po Bulharsku energeticky druhý nejnáročnější,“ zdůraznil s tím, že například Němci v tomto odvětví potřebují jen polovinu toho, co my.

„Z pohledu růstu mezd se ale situace bude zlepšovat. Dynamika platů bude po zbytek roku větší, v některých případech i nad osm procent,“ podotkl ekonom. „Šok po začátku covidové krize byl tak dramatický, že dostat se na úroveň před touto dobou nám zabere minimálně rok až dva,“ poznamenal Rusinko.

Podle Šichtařové problém se mzdami nespočívá v tom, že by zaměstnavatelé nechtěli své pracovníky náležitě ocenit, nedovoluje jim to však ekonomická situace. „Do roku 2030 nám bude chybět energie, jelikož budeme zcela závislí na zahraničních dodavatelích,“ uvedla. Dodala, že úpravy spojené se zavedením Green Dealu budou na naši ekonomiku více tlačit.

Zelenou dohodu pro Evropu označila za „žábu na prameni“. „Po několik příštích měsíců reálné mzdy porostou, ale z dlouhodobějšího hlediska jsou v chodu daleko silnější vlivy. V dalším desetiletí budeme v otázce mezd v útlumu,“ dodala Šichtařová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nabídka na převzetí Liberty Ostrava nepřišla, řekl Stanjura. Větší podporu hutí stát podle něj neplánuje

Tagy:
peníze průmysl ekonomika mzda platy inflace reálné mzdy Zprávy plus Zelená dohoda pro Evropu Markéta Šichtařová Dominik Rusinko