Fiala a spol. slaví schválení korespondenční volby. Je to spravedlivé a správné, řekl

Členové vlády Petra Fialy (ODS)

Schválení korespondenční volby v prvním čtení je podle Petra Fialy (ODS) spravedlivé a správné. Uvedl to poté, co Poslanecká sněmovna konečně po více než 60 hodinách odhlasovala většinou posun zákona do dalšího legislativního procesu. K Fialovi se připojil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který si rýpnul do tvrdých opozičních obstrukcí. ANO a SPD vzkazují, že proti volbě budou bojovat dál.

Korespondenční volba prošla po více než 63 hodinách vleklých obstrukcí. Vládní poslanci si mohli oddechnout, že kontroverzní návrh se posouvá do druhého čtení, kde se budou načítat pouze pozměňovací návrhy. Její schválení ocenil předseda vlády Petr Fiala, podle kterého dostanou občané snadnější možnost volit mimo zemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trumpovi stojí v cestě poslední překážka, říká jí „ptačí mozeček“. Kdo je Nikki Haleyová?

„Lidé, kteří jsou dlouhodobě v zahraničí, mají v současné době možnost volit výrazně ztíženou, protože musí jet stovky nebo i tisíce kilometrů daleko. Korespondenční volba tento problém odstraňuje. Je to spravedlivá a správná úprava zákona,“ uvedl Fiala na sociálních sítích.

V podobném duchu reagoval i první místopředseda vlády a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Je to tam! Korespondenční volba prošla 1. čtením. I přes obstrukce opozice, které mnohdy trvaly i déle, než kolik času zabere mnohým krajanům žijícím v zahraničí cesta na zastupitelský úřad. Nevím, co z toho je větší plýtvání časem. Obstrukcím se sice nevyhneme ani do budoucna, ale jsme zase o krok blíž k tomu ušetřit voličům v zahraničí cestu i čas! Mám fakt radost,“ pronesl ministr vnitra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vypadá korespondenční volba v Evropě? Více se dozvíte ve videu:

Přidal se k němu i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle něj se jedná o jeden z kroků k modernizaci České republiky. „Naši občané v zahraničí – studenti na Erasmu, lidé na pracovních pobytech, au pair a další už nebudou muset kvůli volbám cestovat stovky či tisíce kilometrů. Jednou kliknou na internetové stránce, dostanou domů obálky, v pohodlí domova do obálek vloží svůj hlas, odešlou a mají hotovo. Plníme další volební slib,“ napsal Michálek na sociální síti X.

Opozice chce pokračovat v obstrukcích

Hnutí ANO a SPD prozatím neuspěly ve svých snahách zablokovat Poslaneckou sněmovnu. Do dalšího boje vyzývá zákonodárkyně Monika Oborná, podle které je jediným cílem koalice rychle zákon přijmout.

„Korespondenční volba prošla 1. čtením. Návrhy opozice na projednání ve výborech koalice odmítla, stejně jako návrh na prodloužení lhůty. Jediným cílem vládních stran je zákon rychle přijmout, aby v jejich prospěch ovlivnil výsledek příštích voleb. Budeme proti tomu bojovat dál,“ slíbila opoziční poslankyně.

Tagy: