Sprostý Fiala? Uctivý profesor řekl, co si myslí. Polidšťuje ho to, chválí Ringo Čech

František Ringo Čech má na politiku svérázný pohled.

Co Čech, to politik! (113)

Několikahodinové jednání poslanců před hlasováním o důvěře nové vládě bylo podle hudebníka a někdejšího poslance Františka Ringo Čecha spíše k smíchu než k pláči. Dění v Poslanecké sněmovně glosoval v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. Premiéra Petra Fialu (ODS) pak nepřímo pochválil za vulgární výrok, který zachytily sněmovní mikrofony.

Poslanci před finálním hlasováním o důvěře jednali rekordních téměř 24 hodin. Důvodem byly zejména dlouhé monology ze strany členů opozičních hnutí ANO a SPD.

„Mám radost, že to mělo od začátku komický nádech. Je to spíš k smíchu než k pláči. Něco podobného si nepředstavíte, když jdete do voleb. Vidíte jen vítězství a pýchu. Najednou bác a sedíte s lidmi, které nemáte rádi a polovina z nich jsou hlupáci a ignoranti. Pouze 20 procent poslanců je superkvalitních, ostatní je šunt. Nejvíc mně vadilo, že všichni řekli totéž a hůře než ten první,“ kritizoval Ringo Čech, který byl poslancem v letech 1996 až 1998.

Profesor Fiala plný emocí

Podle politologa Jana Kubáčka se viditelně změnily role, nová opozice bude nemilosrdná a tvrdá. „Byly tam komické souboje, mezi Babišem a Okamurou se bojovalo o lídra opozice. Vykopaly se frontové linie, teď se bude jen navazovat,“ míní politolog.

Herec Pavel Nový pak viděl vše úplně jednoduše. „Opozice vždycky vládu zlobí. Dozvěděli jsme se, že to pana Fialu s*re, to je tak všechno,“ prohlásil. Narážel tak na výrok premiéra, který v jednu chvíli mimo hlavní sněmovní dění utrousil: „Mě už to taky s*re.“ I když byl v tu chvíli v lavici, výrok zachytily kamery a mikrofony v sále. „Pan premiér je jen člověk a občas mu neveřejně něco ujede,“ komentoval výrok pro CNN Prima NEWS mluvčí vlády Václav Smolka.

„Polidšťuje ho, že to řekl. Uctivý profesor najednou vyřkl, co si myslí. Jsou to pro něj plusové body. Neovládl své emoce, to je lidské,“ zhodnotil incident Ringo Čech. Také podle Kubáčka tím Fiala neztratil. „Mnozí ho měli za člověka bez emocí. Najednou ukázal, že se umí naštvat. Mnohé spíš překvapil a získal sympatie,“ konstatoval.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který v daný moment vedle Fialy seděl, na Twitteru uvedl, že premiéra štvala absence některých členů vlády na jednání. Premiér se posléze za svá slova omluvil. „Omlouvám se těm, kterých se můj výrok dotkl,“ zaznělo ve vystoupení.

Podle Ringo Čecha Fiala obstál i ve svých klasických projevech. „Dělá na mě dobrý dojem. Chová se profesorsky, uvidíme, jak to zvládne,“ dodal.

Tagy: