Slušný premiér? Mě už to taky s*re, prohlásil ve Sněmovně Fiala. Nahrála to kamera

Petr Fiala

Mě už to taky s*re, prohlásil ve Sněmovně Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) si odpoledne postěžoval kolegům z vlády, že už ho to „taky s*re“. Veřejnost to slyšet neměla, jenže vulgaritu nahrály sněmovní mikrofony i kamery. Vláda přitom v programovém prohlášení slibuje, že se zasadí o zlepšení politické kultury.

Kabinet Petra Fialy žádá ve středu Sněmovnu o důvěru. Jednání začalo v 9 hodin ráno a zdaleka není u konce. V pět hodin odpoledne se ještě do debaty hlásilo 37 poslanců. Všichni odhadují, že schůze skončí nad ránem.

Kolem půl třetí odpoledne kamery nahrály premiérovu vulgaritu. „Mě už to taky s*re,“ řekl ve 14:32 Fiala svému kolegovi, ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Ten si však na výrok nevzpomíná. „Nevím o tom,“ napsal Jurečka CNN Prima NEWS.

„Pan premiér je jen člověk a občas mu neveřejně něco ujede,“ komentoval pro CNN Prima NEWS mluvčí vlády Václav Smolka.

Podle Fialových kolegů, kteří si nepřáli být jmenováni, premiéra naštvalo, že schůze musela být několikrát přerušena, protože v sále nebyli všichni ministři jeho vlády.

Nestydět se za premiéra

Fiala v předvolebním klání dával důraz na to, že v případě úspěchu bude slušným premiérem a bude se snažit o zlepšení politické kultury. Stejný slib stojí i v programovém prohlášení vlády. Na billboardech koalice Spolu stálo například heslo: „Nestydět se za svého premiéra“.

Do Fialy už se obul poslanec opozičního hnutí ANO Ondřej Babka. Citoval premiérův výrok z 9. hodiny ráno. „Mám tuto instituci v hluboké úctě a nepovažuji ji za zbytečnou ani za žvanírnu,“ připomněl Babka.

„Já to beru tak, že každému to někdy ujede,“ komentoval Fialův sprostý výrok bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Není to poprvé, kdy sněmovní mikrofony a kamery nahrály sprosté výrazy členů vlády. Když byla Alena Schillerová ministryně financí, řekla svému kolegovi Janu Hamáčkovi z ČSSD: „Příště se na vás vys*rem.“

Schillerovou tehdy naštvalo, že poslanec ČSSD Ondřej Veselý prosadil do programu jednání diskusi o tom, jak bude vláda výpadek příjmů obcím a krajům kompenzovat.

Tagy:
Marian Jurečka Alena Schillerová premiér ODS Petr Fiala Sněmovna ČSSD Poslanecká sněmovna Ondřej Babka vláda vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR videokamera