Detaily vraždy na Českolipsku: Měl upálit manželku, předtím ho soudili za sražení chodce

V autě policisté našli ohořelé torzo.

Muže, který podle obžaloby nechal na Českolipsku uhořet svou manželku v autě, dělilo v době její smrti jen pár dní od nástupu do vězení. Soud ho poslal za mříže za to, že srazil chodce a vážně zraněnému nepomohl.

Muž vloni v říjnu nedaleko Cvikova podle obžaloby fingoval vraždu jako nehodu, mělo to vypadat, že auto začalo hořet po nárazu do stromu. Jenže znalci potvrdili, že plameny vyšlehly v jiné části vozu, než by odpovídalo mechanismu nehody.

Teď se objevují další nezvyklé okolnosti. Reportérovi CNN Prima NEWS se podařilo zjistit, že muž obžalovaný z vraždy byl měsíc před smrtí své ženy pravomocně odsouzený na sedm měsíců nepodmíněně za to, že srazil chodce na krajnici, a přestože ho vážně zranil, z místa ujel. „Pravomocný rozsudek vynesl na podzim roku 2021 krajský soud,“ potvrdila Barbora Bukvová Mildeová, okresní státní zástupkyně z České Lípy. Příkaz k nástupu do výkonu trestu muži dorazil jen pár dní po smrti jeho ženy.

Nehoda se stala poblíž Cvikova v srpnu roku 2018. „V rychlosti, protože jezdil opravdu velmi rychle, naboural nějakého německého turistu, který trhal u cesty švestky. Z místa ujel, přijel domů, a to auto maskoval, ale samozřejmě se na něj přišlo, protože se to stalo za bílého dne a policie měla od svědků popis auta,“ přiblížila známá manželského páru.

Vedle trestu přišel muž i o řidičský průkaz, zákaz řízení ale porušoval. Kriminalisté při vyšetřování přišli na to, že opakovaně usedal za volant před smrtí ženy i po ní. Jednou z vyšetřovacích verzí podle informací CNN Prima NEWS je, že ženu do lesa, kde uhořela, sám odvezl autem, do kterého ji dostal proti její vůli, zřejmě s použitím násilí. Když auto hořelo, ještě žila.

Žalobkyně Petra Pazderková se k detailům vyšetřování odmítá vyjadřovat, potvrdila ale, že vedle obžaloby z vraždy muže obžalovala také z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, tedy právě z řízení přes zákaz. „Řídil motorové vozidlo, ačkoliv měl pravomocným rozhodnutím soudu vysloven zákaz,“ uvedla státní zástupkyně.

Podle obžaloby muž vraždil v době, kdy už věděl, že bude muset brzy nastoupit do výkonu trestu. To ale celou věc ještě zamotává – proč by právě v téhle chvíli měl důvod se manželky zbavit? Podle lidí, kteří pár znali, mohla hrát roli jeho údajná nevěra v novém zaměstnání. „Ona měla být v těch posledních měsících smutná, že na to přišla, že má ještě nějaký poměr,“ řekla reportérovi CNN Prima NEWS známá manželského páru. Místní spekulují o tom, že se žena chtěla s mužem rozvést, on to ale i přes vztah s jinou údajně nechtěl dopustit.

Jisté je jedno, pokud soud prokáže, že muž svou ženu skutečně zavraždil, a že to udělal v době, kdy byl pravomocně odsouzen pro autonehodu, mu přitíží. Podle právníků oslovených CNN Prima NEWS mu v případě prokázání viny hrozí výjimečný trest, tedy až doživotí.

Tagy: