Zboural semafor a ujel, teď kandiduje na prezidenta. Kauza „kapitána“ Danka baví Slováky

Opět je středem pozornosti. Místopředseda slovenské Národní rady a šéf koaliční Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko minulý čtvrtek v noci narazil autem do semaforu v Bratislavě a od nehody ujel. Posléze mnohé rozesmál názorovým veletočem, když vysvětloval, proč od nehody ujel. Spekuluje se totiž, že řídil opilý. Muž, kterému se posměšně přezdívá Kapitán Danko, všemu nasadil korunu, když oznámil svou kandidaturu na prezidenta.

Nejnovější kauza Andreje Danka baví slovenskou veřejnost. Vše si způsobil sám šéf SNS, když minulý čtvrtek v bratislavské čtvrti Dúbravka zdemoloval semafor, a následnou sérií přešlapů. Od nehody totiž Danko ujel, aniž přivolal policisty. Velmi brzy byl vypátrán, protože k němu domů od semaforu vedla olejová skvrna z poškozeného auta.

ČTĚTE TAKÉ: Zabavme Rusku majetek a zaplaťme, vyzval Kolář. Podle ministerstva bychom financovali Kreml

Danko se druhý den pro TV JOJ dušoval, že k ničemu vážnému nedošlo. „Bouchl jsem do sloupu, dostal jsem smyk. Všechno, co bylo třeba, jsem nahlásil pojišťovně,“ řekl televizi místopředseda slovenského parlamentu a dodal, že neutrpěl zranění.

Na dotaz, proč z místa odjel, reagoval slovy: „Protože se sloupem asi nezvládnu sepsat událost, ne?“ Zároveň dodal, že „netušil, že je povinnost zavolat policii“. A to navzdory tomu, že je vystudovaným právníkem a užívá titul JUDr.

Spustila se na něj vlna kritiky z řad opozičních politiků. Ti spekulovali, že Danko mohl být opilý. Jejich názor přiživil fakt, že policisté Dankovi provedli dechovou zkoušku až druhý den, zhruba 15 hodin po střetu se semaforem. Šéf SNS měl navíc v minulosti několik alkoholových kauz.

V dalších dnech začal Danko otáčet. Prohlásil, že se jel po střetu domů ošetřit, protože si měl vyrazit zuby. To tvrdil během neděle v diskusním pořadu Za 5 minut 12 na RTVS. Ze záběrů se však zdá, že má chrup v pořádku. „Pokud mi soud poví, že mám zametat Dúbravku, budu ji zametat. Jsem připravený nést jakýkoliv trest,“ pokračoval Danko.

Opozice se bouří

Opozice mezitím začala otevřeně volat po tom, aby Danko skončil na postu místopředsedy Národní rady. To šéf SNS odmítá. Opřít se může o premiéra a svého koaličního partnera Roberta Fica, který Dankovu nehodu označil za „normální lidský příběh“. „Opět jsme v situaci, kdy se budou skandalizovat věci, které se skandalizovat nemají. Místopředseda Národní rady a předseda SNS jasně vysvětlil, že nedošlo k žádnému zranění,“ citoval Fica deník SME.

Opoziční předáci každopádně oznámili, že budou usilovat o Dankovo odvolání. „Teď už není jiná možnost než jeho odstoupení nebo odvolání. Dechovou zkoušku absolvoval až druhý den po obědě, přibližně 15 hodin po nehodě. Je prakticky jasné, co to znamená,“ napsal na Facebook předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka s tím, že kvůli alkoholu za volantem ročně umírají desítky lidí.

Andrej Danko sa usvedčil. Teraz už iná možnosť ako jeho odstúpenie či odvolanie neexistuje. Dychovú skúšku absolvoval až...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Monday, January 15, 2024

Lídr strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík na Facebooku uvedl: „Boural, odjel. Není o čem. Odstoupit.“ Expremiér a šéf hnutí Slovensko Igor Matovič se pro změnu vysmál Dankovu názorovému veletoči.

Posted by Igor Matovic on Sunday, January 14, 2024

Danko přišel o řidičák a chce být prezidentem

Ve středu přišla TV JOJ s informací, že byl Dankovi zabaven řidičský průkaz. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok oznámil, že policejní postup v jeho případě bude podroben vyšetřování. „Budeme vás informovat o přesných, minutových časech, kdy se co událo, zveřejníme kamerové záznamy, abychom vyvrátili jakékoliv podezření, že tu kdokoliv vykonával jakoukoliv ‚nadpráci‘,“ pronesl slovenský ministr vnitra. Dodal, že případné vyvození zodpovědnosti pak bude na Dankovi.

Sám šéf SNS podle svých slov nemíní rezignovat a opozice na jeho odvolání nemá dostatek hlasů. Danka jeho strana podpořila a dokonce jej vyzvala k něčemu úplně jinému – k prezidentské kandidatuře.

„Tato vláda nesmí padnout a udělám všechno pro to, aby tu nevládli proameričtí politici,“ pronesl v neděli v pořadu Za 5 minut 12 na RTVS Danko, když oznamoval prezidentskou kandidaturu. „Pokud budu cítit slabou podporu pro moji osobu, podpořím silnějšího kandidáta,“ doplnil v relaci Danko.

Danko (opět) terčem posměchu

Aby toho nebylo málo, Danko má kvůli nejnovější aféře z ostudy kabát a mnozí Slováci se mu vysmívají. Velmi aktivní je v tomto ohledu hlavně satiristická stránka Zomri fungující na různých sociálních sítích. Její autoři přidali už celou řadu vtipných koláží, ve kterých využívají nejen samotné nehody, ale především Dankových často vzájemně se vyvracejících výroků.

Na jedné z koláží využili například legendární Popelku v podání Libuše Šafránkové. „Tak mi třeba přivez, co ti cestou cvrnkne do nosu,“ zní slavná replika Popelky směrem k Vinckovi hraného Vladimírem Menšíkem. Tentokrát ovšem koňský povoz neřídí jeho postava přivážející ony tři oříšky, nýbrž právě Danko vezoucí padlý semafor.

Čakanie na diskusiu (Satirén)

Posted by Zomri on Sunday, January 14, 2024

Na další koláži jsou pak třeba forenzní specialisté ze seriálové Kriminálky Las Vegas hlásící, že mají plno stop potřebných k určení pachatele, ale dají mu provést dechovou zkoušku až po 15 hodinách.

Samotný semafor se navíc dočkal nečekané „pocty“. Objevil se totiž krátce na Google Maps, kde byl označen jako historická památka. Nyní již však na mapách k vidění není.

Tagy:
Slovensko Facebook havárie Peter Pellegrini Robert Fico rada Andrej Danko TV JOJ Dúbravka Slovenská národná strana