Zabavme Rusku majetek a zaplaťme, vyzval Kolář. Ministerstvo odmítá financovat Kreml

Česká republika by mohla převzít nemovitosti na svém území, které náleží Ruské federaci. Počítá s tím návrh zákona ve středu představený poslancem Ondřejem Kolářem (TOP 09). Ten uvedl, že by Praha Moskvě její majetek v tuzemsku finančně kompenzovala. To vadí ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti), podle jehož resortu je dlouhodobým zájmem zemí Evropské unie omezovat Rusku přístup k financím, ne naopak.

Zákon, který Kolář představil ve středu během tiskové konference v Poslanecké sněmovně, sice Rusko explicitně nejmenuje, ale Kolář přiznal, že míří především na něj kvůli invazi na Ukrajinu.

ČTĚTE TAKÉ: Putin má plán na eskalaci rozsáhlé války. Podívejte se na její detailní časovou osu

Podle něj jde o „řešení dlouhodobě přehlíženého problému“, neboť Rusko na území ČR vlastní celou řadu různých nemovitostí. Kolář namátkou zmínil ruskou školu v pražském Bubenči, která přitom aktuálně zeje prázdnotou, protože od českého ministerstva školství nemá akreditaci.

Zákonodárce poznamenal, že se inspiroval v Estonsku a Lotyšsku, kde již podobný návrh řeší poslanci. „Česká republika by v tom nebyla sama. Doplnili bychom skupinu států, které se k problematice staví velmi odvážně,“ komentoval Kolář.

Rusko by podle návrhu zákona mělo po zabavení majetku v Česku nárok na finanční kompenzaci. Pokud by k takovému kroku skutečně došlo, nabízí argument, že by tak Praha v podstatě financovala Moskvu a potažmo i invazi na Ukrajinu. „To je dilema, se kterým jsme se potýkali. Vycházíme z premisy, že Česko je právní stát, proto se musí řídit ústavním pořádkem a právním řádem,“ dodal Kolář s dovětkem, že v tomto ohledu „máme svázané ruce“. „Kdybychom našli možnost, jak to udělat bez náhrady, tak to uděláme,“ doplnil poslanec.

Podle svých slov by rád vyčkal na celoevropské řešení, ale to prý může přijít až za „hrozně dlouho“. „Ne všechny státy jsou ‚postiženy‘ tím, že by na jejich území byly tak obrovské majetky v rukou Ruské federace. Týká se to především východního křídla Evropské unie,“ pokračoval Kolář s tím, že čím více impulzů bude EU mít ze svých členských států, tím větší je podle jeho mínění šance, že s problematikou začne něco dělat.

Diplomacii vadí financování Kremlu

Podle návrhu zákona by na odebrání majetku cizího státu mělo podněty dávat tuzemské ministerstvo zahraničí. Resortu, kterému šéfuje Jan Lipavský, však vadí právě to, že by podle zákona Česko Rusku za jeho majetek u nás platilo.

„Dlouhodobým zájmem Evropské unie je omezovat přístup Rusku k financím. Ne mu ho usnadňovat,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Doplnil, že šéf diplomacie se s Kolářem ohledně návrhu zákona má v plánu sejít v nadcházejících týdnech. „V tuto chvíli návrh studují právníci ministerstva zahraničních věcí,“ zmínil dále Drake.

Votápek mluví o zmrazení či zabavení

S Kolářem naopak souzní bývalý český konzul v ruském Petrohradu Vladimír Votápek či bývalý velvyslanec Michael Žantovský. Votápek krok zdůvodnil právě ruskou invazí na Ukrajinu. „Kreml musí počítat s tím, že proti němu budou učiněny kroky, které jsou velmi neobvyklé. Jsou krajní, ale podle mého názoru správné,“ komentoval na tiskové konferenci Votápek.

Dovede si představit, že se najde cesta, kterou by Rusku finance za jeho majetek neputovaly ihned. „Například se dá přemýšlet o zmražení nebo zabavení,“ řekl Votápek, ale okamžitě dodal, že v současné chvíli pouze „improvizuje“.

Majetek Ruské federace na území České republiky je už delší dobu zmražen, tudíž jej Kreml nemůže užívat.

Tagy:
TOP 09 Ondřej Kolář finance Evropská unie Piráti Vladimír Votápek Jan Lipavský Česko Rusko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu