Nejhorší tragédie na českých železnicích: Při vlakových neštěstích už zemřely stovky lidí

Nejhorší vlaková neštěstí v ČR

Nejhorší vlaková neštěstí v ČR

Vlaková neštěstí bohužel nejsou na našich železnicích ničím výjimečným. Nejtragičtější srážka se odehrála v listopadu 1960 zhruba kilometr a půl před stanicí Stéblová směrem na Pardubice. Osobní vlak tažený parní lokomotivou se tam čelně srazil s motorovým osobním vlakem. Při nehodě přišlo o život 118 lidí.

K další obzvláště tragické nehodě došlo 24. června 1995 na trati mezi Poličkou a Skutčí na Chrudimsku u obce Krouna. Nehoda si tehdy vyžádala 19 mrtvých a čtyři těžce zraněné poté, co se motorový vlak srazil se čtyřmi uvolněnými nákladními vagony s kládami. Ty měly nabrat rychlost až 100 kilometrů v hodině.

O třináct let později, 8. srpna 2008 v půl jedenácté dopoledne, mezinárodní vlak jedoucí z Krakova do Prahy narazil ve Studénce do opravované konstrukce silničního mostu, která se zřítila na trať. Vlak, v němž cestovalo téměř 400 lidí, jel více než 130 kilometrovou rychlostí. Strojvedoucí sice zatáhl nouzovou rychlobrzdu a schoval se ve strojovně, tragické srážce však zabránit nedokázal. Fatální náraz ve zhruba devadesátikilometrové rychlosti nepřežilo šest lidí a další dva zemřeli v nemocnici, zranění utrpělo přibližně 90 osob.

ČTĚTE TAKÉ: Mezi oběťmi srážky vlaků jsou dvě Ukrajinky. Na místo nehody už měl dorazit zástupce konzulátu

O sedm let později, 22. července 2015, se zdálo, že je Studénka pro železniční dopravu prokletým místem. Po půl osmé ráno vyjel polský řidič kamionu na přejezd, přestože svítila červená. Auto naložené plechem zůstalo stát na kolejích. Pendolino, v němž cestovalo 145 lidí, jedoucí z Bohumína do Františkových Lázní, do kamionu narazilo rychlostí přes 140 kilometrů v hodině. Bilance nehody byla tragická a vyžádala si tři lidské životy a 25 zraněných.

Další tragická nehoda se stala před třemi lety, 4. srpna 2021, krátce po osmé hodině ráno při cestě expresu Českých drah z Domažlic do Plzně. Strojvedoucí tehdy podle závěrů vyšetřovatelů nerespektoval návěstidlo. Místo toho, aby v Radonicích, kde se měl křižovat s protijedoucím vlakem, zastavil, pokračoval dál. Kousek od zastávky Milavče se oba vlaky srazily. Zemřeli tři lidé včetně obou strojvedoucích. Záchranáři museli ošetřit 67 lidí, uvedla Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Provoz po nehodě v Pardubicích byl částečně obnoven. Vlaky jezdí po jedné koleji

Tagy:
smrt vlak dopravní nehoda Česko Studénka Praha Milavče Skuteč okres Nový Jičín okres Chrudim okres Domažlice