Srdcervoucí setkání s realitou. Jak příbuzní hledali a našli oběti masakru v Buči

Vynášení těl z masového hrobu v Buči k následné identifikaci obětí

Rodiny hledají příbuzné

Hrůzné záběry z ukrajinských měst obletěly svět. V Buči zabili ruští vojáci stovky lidí a zničili desítky domů. Reportér stanice ITN Dan Rivers na místě natáčel a mluvil s lidmi, kteří ztratili své příbuzné.

„Jestli je na Ukrajině nějaké místo, které se stalo symbolem barbarství této války, je to Buča,“ zahajuje svoji reportáž Rivers. 1. dubna svět při osvobození města ležícího západně od Kyjeva poznával hrůzy, které spáchala ruská armáda. Těla civilistů se nacházela na místě, kde padla. Třeba i uprostřed silnice. Rivers uvedl, že se spolu se štábem zaměřil na několik konkrétních případů zvěrstev Rusů.

Volodymyr Stefjanko byl jedním z desítek příbuzných, kteří u masového hrobu hledal odpovědi. Čekal, jestli mezi nalezenými, které narychlo pohřbili aspoň v pytlech místní, bude i jeho bratr. Těla byla totiž v momentě pořizování reportáže vyzvedávána, aby mohla být podrobeno forenznímu zkoumání. „Náhle nastane strašlivý okamžik poznání,“ komentuje Rivers záběr, na němž Stefjanko identifikoval svého sourozence a následoval jeho srdcervoucí pláč. „Zakryjte mu oči, je to ten čtvrtý,“ řekl rozhozený Stefjanko pracovníkům a ukázal na čtvrtý pytel v řadě těl.

Přišly slzy spolu s nenávistí vůči Rusům

„Hodně to bolelo, bylo mi smutno. Chtěl jsem, aby mu zakryli oči. Chtěl jsem mu něco říct. A pak přišly slzy spolu s nenávistí vůči Rusům,“ řekl dále při rozhovoru. Štáb se s mužem posléze přemístil na místo, kde byl bratr Dimitro zabit. A zároveň se setkal s očitým svědkem vraždy sourozence – Olegem. Svědectví se shodovalo s věcnými důkazy. „Našli jsme nábojnici ze samopalu RPK ráže 7,62 na místě, kde Dimitra zabili. Díry po kulkách v plotě odpovídají Olegově popisu střelby,“ popsal reportér.

Oleg pak poznal i fotografii Stefjankova bratra a potvrdil, že byl na daném místě zastřelen. Dodal, že dalšímu muži, který byl s ním, se podařilo utéct. „Už vím všechno,“ uzavřel pozůstalý.

Tagy: