Srdceryvné setkání: Manžel zastřelené kameramanky hledal útěchu v Baldwinově náruči

Setkání Baldwina s rodinou zastřelené kameramanky

Setkání Baldwina s rodinou zastřelené kameramanky

Zákaz pravých zbraní při filmovém natáčení. Takové hlasy se ozývají po tragické smrti hollywoodské kameramanky Halyny Hutchinsové. Herec a producent Alec Baldwin trénoval právě tasení zbraně směrem ke kameře, když vyšel výstřel. Režisér snímku, který byl také zraněn, vypověděl, že před zkouškou byli všichni ujištěni, že zbraň není nabitá. Kamera v okamžiku výstřelu nenatáčela.

„Záchranná služba, kde se nacházíte?“ ptala se operátorka. „Ranč Bonanza Creek. Na filmovém place máme dva lidi, kteří byli nešťastnou náhodou postřelení rekvizitní zbraní. Potřebujeme okamžitou pomoc,“ ozvala se odpověď. A nešlo o žert ani součást scénáře.

Výstřel odstartoval drama, na jehož konci je mrtvá kameramanka, zraněný režisér a zhroucený herec Alec Baldwin. Jak se ukazuje, zbraň mu připravovala 24letá zbrojířka. S tou byly údajně problémy i při natáčení The Old Way, westernu v hlavní roli s Nicolasem Cagem.

„Byla trochu nedbalá, co se týče práce se zbraněmi. Každou chvíli s nimi mávala všude kolem. Několikrát je nabíjela způsobem, který jsme považovali za nebezpečný,“ podotkl člen štábu filmu The Old Way. Sama zbrojířka Hannah Gurierret-Reedová se v jednom z rozhovorů přiznala, že si při natáčení tohoto filmu příliš nevěřila.

Zbraň si měl herec zkontrolovat sám

„Práci jsem málem nevzala. Nebyla jsem si jistá, jestli jsem už na to připravená. Ale nakonec šlo všechno hladce,“ sdělila. Jenže o jejích schopnostech měli pochyby i členové štábu Baldwinova filmu Rust. Asistent režie ale ani přes jejich naléhání nezakročil. Bezpečnostní experti i lidé z branže se teď přou o to, kdo je za smrt kameramanky zodpovědný. Podle některých nese podíl viny i samotný Baldwin.

„Zbraň si musíte zkontrovat sami. Je to tragédie,“ komentoval incident herec Harvey Keitel. Herečka Rosanna Arquettová podotkla, že v současné době již existuje řada počítačových efektů. Pokud by se použily, nemuselo možná k takové tragédii dojít. „Víte, je to absurdní. Nevím, jak se to stalo, je to prostě hrozné,“ dodala.

Herec Ray Liotta dodal, že pokud někdo z herců pracuje na place se zbraní, tak jsou vždy všichni ubezpečeni, že zbraň není nabitá. „Pokud vím, tak to vždy zkontrolují, abyste viděli, že to není nabité. Ukážou to i člověku, na kterého míříte. Ukážou to produkci. Zkrátka předvedou všem, kteří tam jsou, že není funkční,“ řekl.

Alec Baldwin se mezitím sešel a objal s manželem a synem zastřelené kameramanky. Za její neúmyslné zabití by mohl skončit až na rok a půl ve vězení. A na internetu už vznikají petice za úplný zákaz opravdových zbraní při natáčení.

Tagy: