Putin není politik, ale mafián. V jeho gangu jsou traviči a vrazi, řekla vdova po Navalném

Julija Navalna recnila v Evropskem parlamentu.

Julija Navalná promluvila v Evropském parlamentu

Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičníkovi Alexeji Navalném, označila Vladimira Putina v projevu v Evropském parlamentu za mafiána. Podle ní bojuje Západ proti gangu, ve kterém jsou traviči a vrazi. Navalná sklidila za svůj projev ve Štrasburku potlesk.

Vdova po Navalném vystoupila ve středu v Evropském parlamentu. Zákonodárce unie varovala před apatií. Šéfa Kremlu označila za mafiána.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinův postrach, nekonečný vězeň a bojovník za lidská práva. Kdo byl Alexej Navalnyj?

„Putin není politik, je to mafián, hlava organizovaného kriminálního gangu. V tom gangu jsou traviči a vrazi. Jsou to ale jen loutky, protože nejdůležitější jsou lidé, kteří jsou mu nablízku. Podporovatelé, kteří spravují jeho kasu. My všichni musíme s jeho gangem bojovat. Tady není prostor pro politickou soutěž, je potřeba pochopit, že bojujeme s mafií,“ řekla Navalná.

Ve svém projevu vzpomněla na svého manžela a ocenila, jak přistupoval k politice v Rusku. Podle ní mu systém sice házel klacky pod nohy, on si ale vždycky našel cestu ke svým podporovatelům.

„Navalnému se podařilo být nejznámějším opozičním politikem. Protože experimentoval. Nedovolili mu televizi, tak se učil vystupovat na YouTube. Nemůžete kandidovat, tak pojďme vymyslet strategické hlasování, které blokovalo ostatní politické strany. Takto se Alexeji dařilo šířit návrhy, ze kterých byl Kreml v panice. Pokud chcete Putina porazit, musíte být inovátory,“ apelovala na poslance v Evropském parlamentu.

Navalná se svěřila, že poslední dny především připravovala pohřeb. Z pátečního pohřbu jejího muže má ale obavy. „Není jisté, zda bude poklidný, nebo dojde na zatýkání,“ řekla jeho vdova Julija poslancům. „Putin je schopen všeho,“ míní.

Mnozí europoslanci ve středu vyjádřili Navalné soustrast a zdůrazňovali, že boj jejího manžela za demokracii proti zkorumpovanému režimu podle nich nebyl marný.

Šéf konzervativní frakce: Navalnyj byl jako Palach

„Představoval naději, naději na lepší zítřky, na svobodné Rusko, na budoucnost, naději, že odvaha může zvítězit. Jeho vrazi se snažili krutě vymýtit tuto naději, ale neuspěli,“ prohlásila předsedkyně EP Roberta Metsolaová.

Šéfové poslaneckých frakcí oceňovali Navalného odvahu, někteří zdůrazňovali, že EU musí nadále podporovat ruskou opozici, řada jejíchž představitelů je uvězněná.

„Vražda Alexeje Navalného opět jasně ukázala, že největším nepřítelem Vladimira Putina je demokracie,“ řekla spolupředsedkyně klubu evropských zelených Terry Reintkeová, podle níž EU podporou ruské opozice může pomoci demokratickým snahám v zemi ovládané autoritářským režimem.

Šéf konzervativní frakce Nicola Procaccini přirovnal odvahu Navalného, s níž se v roce 2021 vrátil z Německa do Ruska „na jistou smrt“, k sebeobětování Jana Palacha v roce 1969. „Také položil svůj život za svobodu a za tu Evropu, kterou teď tak milujeme. To samé teď pro nás znamená Alexej Navalnyj, kterého 16. února zavraždili, ale tím se objevily tisíce dalších, kteří budou bojovat za svobodu,“ řekl italský politik.

Europoslanci se ve čtvrtek chystají schválit rezoluci, ve které označí Navalného smrt za vraždu a vyzvou k mezinárodnímu vyšetření jejích okolností. Rusko to odmítá.

Tagy:
Vladimir Putin Evropský parlament projev Alexej Anatoljevič Navalnyj Julija Borisovna Navalná