Válka v té nejsyrovější podobě. CNN natáčela v Bachmutu, štáb se musel krýt před palbou Rusů

Štáb CNN se kryje v Bachmutu před palbou.

CNN v epicentru války

Ukrajinské město Bachmut je jedním z mála míst, kde se v nynější fázi války Rusům daří. Oblast je pod neustálým útokem. Kolem města působí početné dělostřelectvo i žoldáci Vagnerovy skupiny. Americká CNN přináší reportáž přímo z místa, kde vzduchem létají minometné granáty.

„Když člověk vjíždí do Bachmutu, je zapotřebí rychlost. Dostáváme se na jedno z nejnebezpečnějších míst na válkou zmítané Ukrajině,“ popisuje korespondent CNN Fred Pleitgen při vjezdu do ukrajinského města.

Bachmut je nyní pod neustálým ruským útokem. Štáb CNN doprovází ukrajinská vojenská zdravotnice, která používá volací znak Katrusja. Když s autem zastaví, novináři se musí rychle ukrýt do bezpečí. Na místě zuří válka v té nejsyrovější podobě.

Štáb pod palbou

„Takže se tady kryjeme, protože na nás dopadá dělostřelecká palba. Počkáme tady a budeme doufat, že do naší blízkosti už žádná střela nepřiletí,“ říká ve videu reportér CNN.

Katrusja vysvětluje, že ukrajinské jednotky čelí takovému ostřelování několikrát za den. „Dělostřelecké útoky přicházejí každý den, takže tady nikdy není klid. Do jiných částí města denně doletí mnoho střel. Jsou chvíle, kdy nás během minuty zasáhne několik minometů. Určitě vyhrajeme, cena ale bude vysoká,“ míní.

Manžel Katrusji zde padl před měsícem a půl. Zatímco na řadě míst Ukrajiny se daří Rusy vytlačovat, v Bachmutu je situace odlišná. Kyjev se snaží místní pozice upevnit, je si ale vědom, že Rusové mají více dělostřelectva. A navíc využívají žoldáky z Vagnerovy skupiny.

Na přeloženou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: