Stačí zastaralý granát, křídla z 3D tiskárny a dron. Jak Ukrajinci drtí ruské tanky?

Protitankové granáty RKG-3

Ukrajinci ničí ruské tanky zastaralými sovětskými granáty

Ukrajinská armáda vymyslela velmi levný a účinný způsob, jak ničit ruskou těžkou techniku pomocí zastaralých sovětských granátů. Na ně totiž vojáci pomocí 3D tiskáren přidělávají křídla připomínající ploutve a poté je z dronů svrhávají na okupanty. Z dostupných záběrů na internetu je patrné, že tento způsob obrany ruským jednotkám nejednou zatopil.

Na sociálních sítích se šíří videa, na nichž Ukrajinci shazují z bezpilotních letadel na ruské obrněnce podivné bomby s křídly. Podle zjištění stanice Svobodná Evropa jde o zastaralé protitankové granáty RKG-3 z roku 1950.

Na ně ukrajinští obránci přidělávají křídla (vytištěná na 3D tiskárnách), díky nimž je dráha letu výbušniny stabilnější. Granáty pak Ukrajinci na ruské tanky a další obrněnce shazují z obyčejných bezpilotních letounů, nejčastěji z osmivrtulových dronů. V praxi se ukázalo, že tyto útoky dávají ruským invazním silám dost zabrat a Ukrajinci díky nim ničí jeden nepřátelský obrněnec za druhým.

I přesto, že je sovětský granát RKG-3 – mimochodem velký asi jako štíhlá láhev od vína – starý přes 70 let, při přímém zásahu má dostatečnou sílu proniknout do více než 20 centimetrů tlustého pancíře. Průnik rozžhaveného kovu do tanku může navíc uvnitř vozidla způsobit katastrofální výbuch munice.

Největší problém RKG-3 sovětská armáda před lety spatřovala v tom, že se při jeho použití voják musel dostat do takřka sebevražedné blízkosti nepřátelských vozidel, aby byl útok úspěšný. Granát tak později zcela logicky začaly nahrazovat moderní protitankové raketomety, jejichž projektil může pěchota vypálit i ze vzdálenosti mnoha set metrů, v některých případech i několika kilometrů.

Zdá se ale, že zmíněnou nevýhodu zastaralého granátu se Ukrajincům podařilo velmi efektivně odstranit. Nyní tak s pomocí výbušniny, která podle odhadů stojí méně než 100 dolarů za kus, ničí obrněnce v ceně za několik stovek tisíc dolarů.

Tagy: