Ukrajinské ztráty budou vysoké. Mohou se rovnat těm ruským, obávají se odborníci

Ukrajinští vojáci bojují na jihu země. (23. dubna)

360° (509)

Válka na Ukrajině trvá už dva a půl měsíce. Mezi časté otazníky patří skutečné ztráty na obou stranách, a to jak lidské, tak materiální. Na Západě se častěji hovoří o těch ruských, které jsou podle kyjevských odhadů výrazné. Podle některých expertů se však počty ukrajinských ztrát mohou rovnat těm ruským. Jen se o nich tolik z dobrých důvodů nemluví.

Podle odhadů, které ukrajinské úřady aktualizují každý den, už Rusové na Ukrajině ztratili přes 25 tisíc jednotek. Vlastní ztráty však Kyjev dlouhodobě tají.

„Z dobrých důvodů se to nikdo nesnaží příliš ventilovat. Když se koukneme na některá videa, tak u různých ukrajinských tankových mechanizovaných praporů slouží lidé, kterým je zjevně přes 45 let. Otázkou pak je, kde jsou ti mladší. Možná jde jen o pár videí. Možné je i to, že ti mladší padli nebo byli zraněni,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politický geograf Jan Kofroň.

Podle něj ukrajinské ztráty rozhodně nebudou malé. „Je klidně možné, že se podobají těm ruským,“ odhaduje. Podobné obavy má i vojenský analytik Jiří Vojáček: „Ukrajinci musí mít opravdu velké ztráty. Sice se celou dobu brání, ale Rusko je proti nim celou dobu ve velké přesile.“

Ukrajina si vede statistiky i o počtech zničené nebo zabavené ruské těžké techniky. Podle Kyjeva ztratili Rusové od začátku invaze již 1 145 tanků, 2 764 obrněných vozidel, 1 970 transportních vozidel a 698 kusů dělostřelectva. Rovněž přišli o 158 vrtulníků, 199 letadel, 377 bezpilotních letounů, 87 protivzdušných systémů a o 12 lodí, včetně křižníku Moskva.

Ruská propaganda v případě lidských ztrát – ať už ukrajinských či vlastních – příliš konkrétní není. U Ukrajiny uvádí čísla v řádu desítek tisíců. Sama oficiálně zatím přiznala „jen“ 1 351 padlých vojáků bez dalších podrobností. I mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov však na začátku dubna připustil, že ruské ztráty na Ukrajině jsou značné.

Tagy: