Stačilo pár vteřin a všechno mohlo být jinak. Jak došlo k děsivé tragédii v Bratislavě?

Nehoda se stala v neděli večer na, zastávce městské hromadné dopravy v Bratislavě.

Tragická nehoda v Bratislavě, řidič najel do zastávky MHD

Asi tři desítky lidí poklidně čekaly v neděli po 22. hodině na autobusové zastávce v Bratislavě. Byli mezi nimi převážně studenti, kteří směřovali na internát. Jenže na místo najednou více než stokilometrovou rychlostí vletělo osobní auto a několik jich smetlo. Jak celá nehoda, které si vyžádala pět životů, proběhla?

„Celé to trvalo asi 10 vteřin, víc ne,“ popsal velmi rychlý sled událostí jeden ze svědků nehody. Opilý řidič jel po Staroměstské ulici z centra Bratislavy směrem na Most SNP. Podle očitých svědků a policejního šetření se vozidlo v době srážky pohybovalo zhruba 130kilometrovou rychlostí. Maximální povolená rychlost v tomto úseku je přitom méně než poloviční, pouze 50 km/h.

Řidič superbu ve vysoké rychlosti nevybral levotočivou zatáčku a vyletěl přímo do zastávky Zochova. Na jedné z nejvytíženějších zastávek ve městě v ten moment stály asi tři desítky lidí. „Když jsem viděl, v jakém stavu jsou oběti, tak to bylo hrozné. Byli to mladí lidé. Vystoupili z autobusu a čekali na další,“ uvedl další ze svědků tragédie.

Podle dalšího svědka tragédie, studenta Tomáše, který se vracel z rodinného výletu v Piešťanech právě na internát, byl naráz tak silný, že těla obětí odmrštil vzduchem daleko auta. „Byl to strašný pohled na lidi, jejichž těla doslova letěla vzduchem,“ popsal v rozhovoru pro Plus JEDEN DEŇ. Že se jemu samotnému nic nestalo, považuje za velkou náhodu.

„Vystoupil jsem z autobusu a vydal jsem se ke světelné tabuli, abych se podíval, kdy mi jede další spoj. Krátce na to, možná po uplynutí pěti až deseti sekund jsem uslyšel ohlušující ránu," vzpomínal Tomáš. „Otočil jsem se a viděl auto, které v obrovské rychlosti narazilo do skupiny lidí, kteří před jenom před chvilkou vystoupili spolu se mnou z autobusu.“

Za volantem seděl Dušan Dědeček, generální sekretář Deaflympijského výboru Slovenska zastřešujícího sportovní aktivity sluchově postižených. Nadýchal 1,6 promile. Policisté také potvrdili, že ve voze seděl i řidičův syn, rovněž pod vlivem alkoholu.

Podle slovenského policejního prezidenta Štefana Hamrana bylo Dědečkovo chování po zadržení velmi zvláštní. „Je zarážející, že někdo, kdo způsobí nehodu, se chová agresivně vůči policistům a záchranářům, kteří na místě zasahují,“ okomentoval jednání řidiče na tiskové konferenci.

Tagy: