Další extrémní bouřky v Česku. Povodně hrozí až na třech místech republiky

Bouřka

Ještě v sobotu dopoledne by se zejména obyvatelé Čech měli mít na pozoru, stále platí výstrahy před silnými dešti, bouřkami a povodněmi. Během dne se ale počasí umoudří, po zbytek víkendu by mělo pršet jen výjimečně a ne v takové intenzitě. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Sobota bude zpočátku zatažená až oblačná, postupně se ale vyjasní. Na území celé republiky pak hrozí místy déšť a přeháňky, ojediněle bouřky. K večeru srážky ustanou. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 21 až 25 °C, při zmenšené oblačnosti až na 27 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s, který může v bouřkách přechodně zesílit. Aktuálně se potýká s intenzivním deštěm zejména Ústecký kraj.

„V kombinaci bouřek a deště může po ránu napadnout kolem 30 mm srážek. V zasažených oblastech se očekává prudký vzestup hladin menších toků,“ varují meteorologové.

Za pátek a noc na sobotu napršelo během silných bouřek nejvíce na stanici Praha-Komořany a to 100,8 mm. Nejintenzivněji pršelo na Boubíně – 43 mm za 30 minut.

Noc na neděli bude jasná až polojasná, k ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty klesnou na 16 až 12 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

neděli meteorologové očekávají jasno až polojasno. Během dne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky, a to zejména v horských oblastech. Nejvyšší teploty atakují 27 až 31 °C.

Tagy: