Stáli za vraždou Kennedyho Sověti? Biden odtajnil šokující dokumenty k atentátu

John Fitzgerald Kennedy, exprezident USA

USA odtajnily nové dokumenty k vraždě Kennedyho (Zdroj: CNN)

Administrativa Joea Bidena odtajnila téměř 500stránkový dokument pojednávající o vyšetřování atentátu na exprezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, kterého zastřelil Lee Harvey Oswald v roce 1963 v Dallasu. Z nových detailů vyplývá, že do dění kolem vraždy mohl být zapletený i tehdejší Sovětský svaz.

Vyšetřování vládních agentur USA v minulosti označilo za pachatele atentátu na Kennedyho Oswalda, který měl jednat samostatně. Nově odhalené dokumenty ale nepřímo naznačují, že to nemusela být tak docela pravda. Ve zprávě se uvádí, že Oswald mohl mít komplice nebo že vraždu chtěl primárně spáchat někdo docela jiný. Snad Sovětský svaz, Kuba či mafie.

V období kolem atentátu měl například polský řidič v Austrálii vyslechnout rozhovor ruských pasažérů, kteří se měli o Kennedym zmiňovat. „Pět sovětských ponorek se čtyřmi až pěti sty sovětských vojáků míří na Kubu. Je tam snaha zaplatit sto tisíc dolarů za zabití prezidenta Kennedyho,“ slyšel údajně řidič.

Dále tu byl Nikaragujec, který tvrdil, že viděl prezidentova vraha Lee Harveyho Oswalda, jak mu Rusové platí 6,5 tisíce dolarů. V dokumentu se mimo jiné píše: „Oswald se dostal do Mexika… vydával se za fotografa… volal si se sovětskou ambasádou a žádal o vízum, aby mohl jet do Oděsy v Sovětském svazu.“

Některé z informací v dokumentu jsou pro veřejnost úplně nové. Mnohé stopy byly již v minulosti vyřazené či vyvrácené. Kauzou smrti Kennedyho se v minulosti poprvé důkladně zabývala takzvaná Warrenova komise, kterou ustanovil prezident Lyndon B. Johnson v listopadu roku 1963. Konspirátoři se od těch dob snaží chytat každého detailu, který by mohl naznačit, že Kennedyho nezabil Oswald, uvedla v reportáži americká televize CNN.

V popkultuře patří v tomto ohledu k nejznámějším zpracování vraždy Kennedyho v britském komediálním seriálu Červený trpaslík. V něm dojde k časovému paradoxu a Kennedy nakonec zabije sám sebe, aby mohl udělat ze světa lepší místo.

Na kompletní reportáž o vyšetřování vraždy Kennedyho se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: