Bartoše má ve vládě nahradit hejtman Kulhánek. Do čela ministerstva ho navrhlo hnutí STAN

Vedení Starostů a nezávislých (STAN) navrhlo do čela ministerstva pro místní rozvoj (MMR) končícího karlovarského hejtmana Petra Kulhánka. Rozhodlo o tom na čtvrtečním jednání ve Sněmovně, informovala mluvčí STAN Sára Beránková. Kulhánek následně novinářům řekl, že podrobnější priority ve funkci ministra představí až příští týden po schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem. Soustředit se chce nicméně na digitalizaci stavebního řízení a pomoc oblastem, které zasáhly povodně. Funkce ministra pro místní rozvoj se uvolnila po odvolání Ivana Bartoše (Piráti), který skončil 30. září kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení na návrh premiéra Petra Fialy (ODS).

Piráti v reakci na odvolání Bartoše, které považují za porušení koaliční smlouvy, opustili vládu. Ministerstvo pro místní rozvoj pak připadlo Starostům. Kulhánek by měl v pátek jednat s premiérem Fialou, v pondělí má stejně jako kandidát STAN na ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček schůzku s prezidentem Petrem Pavlem. V úterý ráno by měl Pavel oba jmenovat ministry.

ČTĚTE TAKÉ: Od TOP 09 k SRO? Pospíšil o konci Kalouska: Může jít o první krok k založení nové strany

Šéf STAN Vít Rakušan v tiskové zprávě uvedl, že hnutí se snaží aktuální vládní roztržku od začátku uklidňovat. „Jednou z cest ke zklidnění situace je tak nahrazení pirátských ministrů, aby jednotlivé resorty, tedy i vláda jako celek, v této práci mohly pokračovat,“ uvedl. Kulhánka pokládá za správnou volbu, protože je to zkušený krizový manažer se znalostí agendy MMR i potřeb regionů.

„Následující hodiny, myslím, že začne moje práce jako ministra pro místní rozvoj, zatím designovaného, nikoliv jmenovaného, protože ty dvě agendy určitě nesou velmi silné prvky krizového managementu,“ uvedl Kulhánek s odkazem na digitalizaci stavebního řízení a pomoc po povodních. Než bude jmenován, chce Kulhánek kontaktovat Jurečku, Kupku i Bartoše. Na příští týden po jmenování si pak domluví schůzky s hejtmany povodněmi postižených krajů. I když podrobnější priority v úřadě sdělí později, už nyní připustil, že k nim bude patřit také podpora bydlení a regionů nebo posílení pozice ČR v získávání peněz od EU.

Fiala: Před Kulhánkem je řada úkolů

Rakušan ve čtvrtek novinářům řekl, že mandát Kulhánka je silný. Celostátní výbor STAN podle něj nakonec vybíral ze tří nominovaných. „Byl (Kulhánek) zvolen v prvním kole volby a já mu gratuluji,“ uvedl Rakušan. Bartoš je podle něj připravený agendu Kulhánkovi osobně předat.

Fiala na sociální síti X uvedl, že před Kulhánkem stojí řada úkolů. „Musíme především opravit digitalizaci stavebního řízení, ale také připravit plán obnovy území po povodních nebo zrychlit výstavbu dostupného bydlení,“ uvedl premiér. „Pan hejtman Kulhánek je určitě kandidát, který má šanci situaci na ministerstvu pro místní rozvoj zvládnout,“ řekl Fiala v České televizi. „Mně připadá jako docela dobrá volba navrhnout hejtmana,“ dodal. Jako hejtman má Kulhánek podle něho zkušenosti s řízením i regionální politikou, což je pro vedení MMR výhodou.

Třiapadesátiletý Kulhánek je od konce roku 2020 hejtmanem Karlovarského kraje. Pokračovat však nebude, nedávné volby v kraji vyhrálo hnutí ANO a získalo 28 křesel ze 45, což mu dává možnost sestavit i jednobarevnou krajskou vládu. Kulhánek je absolventem VŠE, v letech 2010 až 2018 byl primátorem Karlových Varů.

Fiala navrhl odvolání Bartoše minulý týden kvůli problémům stavebního řízení. Koordinaci jeho digitalizace převzal tým vedený ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), vedením MMR je od začátku října dočasně pověřený ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Fiala očekával jméno kandidáta STAN do čtvrtečního večera, v pátek se s ním sejde a obě nominace Starostů by měl poté odeslat na Hrad.

Nominaci poslance a prvního místopředsedy STAN Vlčka na pozici po ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (STAN), který by se měl stát eurokomisařem, schvalovalo vedení Starostů přesně před týdnem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečka chce obhajovat post šéfa KDU-ČSL. Představí nové vize, jeho soupeřem bude Výborný

Tagy: