Od TOP 09 k SRO? Pospíšil o konci Kalouska: Může jít o první krok k založení nové strany

Miroslav Kalousek

Kalousek odchází z TOP 09

Vystoupení Miroslava Kalouska z TOP 09 může znamenat první krok k založení nové strany. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl Jiří Pospíšil (TOP 09). Náměstek pražského primátora a bývalý šéf „Topky“ mimo jiné uvedl, že si Kalouska váží a že jeho rozhodnutí skončit ve straně respektuje, byť jej odchod spoluzakladatele mrzí. Že se Kalousek pustí do nového projektu, o tom se ve veřejném prostoru i v politickém zákulisí vášnivě spekuluje dlouhé měsíce.

„Nemluvili jsme spolu o politice asi tři měsíce. Je škoda, že odchází. Jeho rozhodnutí ale ctím. Velmi si Miroslava Kalouska vážím a respektuji ho. Je to člověk s obrovským politickým přehledem a velkými zkušenostmi. Názorově se zřejmě lišíme v tom, zda je třeba zakládat novou politickou stranu,“ naznačil Pospíšil redakci CNN Prima NEWS.

Zároveň ale zdůraznil, že o budoucnosti Kalouska nechce moc spekulovat a že mu jeho nyní již bývalý spolustraník nikdy nepředstavil podobu konkrétního nového politického projektu. „Jsem zvědav, jestli ten jeho konec v TOP 09 znamená jenom definitivní odchod z politiky, aby mohl třeba uvolněněji glosovat různá témata. On je mimochodem skvělý glosátor. Může jít také o první krok k založení nové strany,“ zmínil náměstek pražského primátora a někdejší europoslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Nevyloučil další politické angažmá

Ve veřejném prostoru se dlouhé měsíce spekulovalo o tom, že Kalousek dříve nebo později opustí TOP 09 (kterou kdysi společně s Karlem Schwarzenbergem sám založil) a že se pustí do nového politického projektu. První z těchto spekulací se naplnila v úterý. Nyní je otázkou, kam povedou další Kalouskovy kroky.

Kalousek dlouhodobě kritizuje vládu premiéra Petra Fialy (ODS), a to především kvůli její rozpočtové politice. Podle informací redakce CNN Prima NEWS také v zákulisí TOP 09 hovořil o tom, že v Česku chybí středopravicová a rozpočtově odpovědná strana. Kalousek dokonce s některými členy mluvil o zkratce SRO (Strana rozpočtové odpovědnosti). Je ovšem otázkou, zda šlo o pouhá slova, nebo o skutečný záměr nápad zrealizovat.

Pospíšil byl jedním z mála výrazných představitelů TOP 09, který se Kalouska i přes jeho kritické postoje ke straně zastával. „Byl bych hrozně rád, kdyby se nám podařilo lépe komunikovat s druhým otcem zakladatelem, Miroslavem Kalouskem. Moc bych si to přál. Čím jsem starší, tím více si uvědomuji, jaké mimořádné osobnosti tuto stranu založily,“ řekl například v listopadu 2023 během svého projevu na osmém celostátním sněmu TOP 09. Tehdy ještě Pospíšilovi tleskala většina přítomných delegátů.

V současnosti je však očividné, že se komunikace mezi vedením „Topky“ a Kalouskem nezlepšila. Bývalý ministr financí svůj konec ve straně oznámil na sociální síti X. Odchodu z TOP 09 nezabránila ani nabídka na poslanecký mandát a návrat do Sněmovny. „K čemu je dobrý mandát, který neslouží tomu, čemu věříte?“ vysvětlil Kalousek důvod, proč se nenechal přesvědčit.

Pospíšil k jeho rozhodnutí ještě dodal následující poznámku: „Podle mě je třeba udělat vše pro to, aby koalice Spolu uspěla a aby oslovovala pravicové voliče. On si zřejmě myslí, že už to nejde. Chce jít asi svou vlastní cestou. Kdy a jestli bude zakládat novou stranu, to já nevím. Se zájmem ale budu sledovat jeho další kroky.“

Tagy: