Konec zaručených mezd, volá po změně Stanjura. Část kolegů nesouhlasí, bojí se propadu

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Konec zaručených mezd?

Vládu čeká zásadní rozhodnutí o zaručené mzdě. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS je zbytečná, neplní svůj účel a je na čase začít jednat o jejím zrušení. Systém má osm stupňů podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávané práce. Ne všichni členové vládní koalice ale se zrušením souhlasí – bojí se snižování mezd. A výhrady mají také někteří ekonomové.

Psal se rok 2007 a vláda Mirka Topolánka, ve které měla převahu ODS, zavedla systém zaručených mezd. Podle něj se stanovuje výše výdělku v případě, že by firma neměla platy upravené kolektivní smlouvou. Dnes by systém ministr financí – člen ODS – rušil.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivně: 37 opatření, kterými vláda může nastartovat ekonomiku. Dotknou se všech

„Ten mechanismus je příliš složitý a komplikovaný. V Evropě ho má jen Česká republika a Slovensko. Takže já jsem pro zrušení zaručené mzdy a pro debatu, jak bude vypadat vývoj minimální mzdy,“ vysvětloval Zbyněk Stanjura. Jeho vládní kolega a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) rušit zaručenou mzdu nechce a podobně se vyjadřují i Piráti.

„My nechceme, aby jakákoliv změna mohla znamenat, že se lidem sníží platy, což by tento krok znamenat mohl. Automatické navyšování minimální mzdy je ve skutečnosti mnohem důležitější,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Naopak jednoznačně se zrušením osmistupňového rozložení zaručené mzdy podle pracovní pozice souhlasí TOP 09. „Nejenom, že by se ten systém zpřehlednil, ale určitě by pomohl hlavně v podnikatelské sféře,“ vysvětloval předseda poslaneckého klubu Jan Jakob.

Systém se vládě rozpadá pod rukama

Podle stínové ministryně financí hnutí ANO se systém zaručených mezd vládě Petra Fialy rozpadá pod rukama. „Kdysi mezi prvním a osmým stupněm to bylo krát dvě, a mezi těmi jednotlivými stupni se navyšovalo o deset procent podle minimální mzdy. To už dva roky neplatí. Vláda si dělá, co chce, jistoty jsou dávno pryč,“ míní Alena Schillerová (ANO).

Podle ekonoma Pavla Peterky je systém záruky sice přežitek, na druhou stranu v případě jeho zrušení by se část mzdy přesunula do šedé ekonomiky. „Zrušení by umožnilo u některých profesí opětovné zaměstnávání na mzdě minimální a přesunutí části výplaty do obálky, která nepodléhá zdanění,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS Peterka. Podle expertů se podobné praktiky používaly v minulosti například v pohostinství.

A které pracovní pozice do systému zaručených mezd spadají? A jaké výdělky jednotlivé stupně garantují? Do 1. stupně patří například pomocnice v kuchyni, doručovatelé zásilek nebo pomocné švadleny. Jejich zaručený měsíční výdělek činí 18 900 korun. Popelář, trafikant nebo pokojská spadají do druhé skupiny. Jejich zaručená mzda je 19,5 tisíce. 21 300 korun jde pro klempíře, prodavačky, číšníky nebo barmany.

O 500 korun více mají ve čtvrté skupině zdravotní sestry nebo topenáři. Pátý stupeň jsou řidiči autobusu nebo mzdoví účetní a ti si přijdou na 24 100 korun. 26 600 mají garantováno obchodní referenti nebo správci sítě. V sedmém stupni jsou programátoři, lékaři nebo zubaři. Ti musí dostat minimálně 29 400. A teď už poslední osmý stupeň – do něj patří makléři nebo finanční ředitelé. Jejich zaručená mzda je 37 800 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ústavní soud rozhodl o důchodech

Tagy: