Stanjura je pro vládu přítěží, rezignace je minimum. Na koupi tanků nemáme, míní politolog

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

K věci 2.6.2023

Aktuální situace kolem veřejných financí by měla skončit rezignací minimálně ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Alespoň to v posledních dnech zní od představitelů hnutí ANO Karla Havlíčka a Aleny Schillerové. A politolog Lukáš Valeš jim dává za pravdu. „Ministr financí postavil rozpočet, který je na vodě,“ uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Schodek státního rozpočtu se v květnu vyšplhal na 271,4 miliardy korun, přičemž pro celý letošní rok byl schválen schodek 295 miliard. Čísla rozhodně nehrají do karet ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi. K tomu se přidává nespokojenost s vládním balíčkem. A kritika sílí. Například hnutí ANO požaduje Stanjurovu rezignaci.

ČTĚTE TAKÉ: Kubáček: Státní finance jsou v rozvalu. Vládě hrozí bouřlivé spory, čeká ji horké léto

„Rezignace ministra financí je naprosté minimum, co by vláda měla udělat,“ uvedl v pořadu K věci ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš s tím, že by to možná bylo vhodné i pro samotnou pětikoalici. „Tím pádem by totiž našla obětního beránka,“ doplnil.

Podle Valeše je Stanjura špatný ministr, což je u resortu financí vážný problém. „Teď bude boj o to, zda Stanjura rezignuje sám, nebo ho premiér odvolá,“ míní politolog. K takovému kroku se kabinet pravděpodobně neodhodlá. „Stanjura totiž patří k nejvyšším představitelům ODS,“ vysvětlil důvod Valeš.

Vláda si musí uvědomit priority

Připomněl, že premiér Petr Fiala (ODS) za Stanjurou v současné době jednoznačně stojí. „Myslím si, že možná trošku zbytečně pevně. Dobrý politik a zejména premiér musí být schopen obětovat kohokoliv z vlády, aby se sám udržel u moci. Je zřejmé, že jak pro celou pětikoalici, tak pro vládu i pro samotnou ODS je Stanjura zkrátka přítěží,“ nebral si servítky Valeš.

Ministrem financí by podle Valeše měl být někdo, kdo je důvěryhodný a ideálně ekonom. A také člověk s téměř diktátorskou pravomocí. „Tady opravdu není co řešit. Obrana měla počkat, protože na závazek dvě procenta teď nemáme. Nemůžeme si dovolit utrácet víc,“ dodal s tím, že vláda by si měla uvědomit priority.

Pavel je docela úspěšný

„Vedle omezení inflace je to sanace státního rozpočtu. Až se podaří dostat schodek na nějakou rozumnou úroveň, můžeme nakupovat tanky podle libosti, ale musíme na to mít,“ kroutil hlavou politolog. Narážel tím na nákup bojových vojenských vozidel (BVP) za 59,7 miliardy korun, který na konci května schválila vláda.

Valeš se vyjádřil také k prvním třem měsícům Petra Pavla ve funkci prezidenta České republiky. „Jsou tady samozřejmě detaily, které jsou mírně úsměvné, jako je jízda na koloběžce po Pražském hradu nebo to, že na státní návštěvy sousedních států se opravdu nejezdí na motorce,“ podotkl politolog. Upozornil také na kontroverzní výroky. „Těžko asi hovořit o našich předcích, kteří páchali genocidu v Terezíně, když byl Terezín v režii Němců,“ konstatoval. Jako prezident je ale Pavel podle něj zatím docela úspěšný.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Petr Fiala a Andrej Babiš se setkají v debatě. Podívejte se, co si o duelu myslí experti.

Tagy: