Lipavský se postavil Stanjurovi. Zkritizoval snížení platů, omezení agendy svého úřadu odmítl

Ministři Jan Lipavský (vlevo) a Zbyněk Stanjura (vpravo)

Připomínky k balíčku mají i ministerstva

Plánované snížení peněz na platy ve státní sféře o dvě procenta nemůže být uplatněno obecně. V připomínkách ke konsolidačnímu balíčku to uvedlo ministerstvo zahraničí (MZV). Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se tím jako první člen vlády vymezil vůči záměru svého kolegy, ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), snížit objem prostředků pro jednotlivé resorty. MZV navíc avizovalo, že svou agendu – navzdory vládním plánům – nesníží. Stanjurův resort tento krok odmítl komentovat.

Česká diplomacie ve svých připomínkách ke konsolidačnímu balíčku míní, že navrhovaná opatření budou mít zásadní vliv na již nyní podfinancované platové oblasti v resortu, a tím zasáhnou do chodu ministerstva a plnění jeho úkolů. Ministerstvo financí však považuje snížení objemu peněz za důležité, neboť položka tvoří poměrně velký pravidelný výdaj státního rozpočtu, zhruba 250 miliard korun.

Takzvaný „ozdravný balíček“ vedle změn v daních počítá právě se škrty napříč státní správou. Měla by omezit výdaje na provoz o pět procent a snížit objem peněz na platy zaměstnanců o dvě procenta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schmarcz: Absurdní, že dohodu politiků sestřelí úředníci. Sněmovnu čeká eldorádo, řekl Kubáček

Úřad v čele s Lipavským ale avizoval, že se agenda ministerstva nesníží. „Snížení peněz na platy o dvě procenta povede k nekonkurenceschopnosti a nízké atraktivitě pracovních nabídek ministerstva na trhu práce, ke zvýšené fluktuaci zaměstnanců, zvýšeným nákladům na přijímání a školení nových zaměstnanců či zvýšené administrativě,“ uvedl šéf resortu v připomínkách.

Omezíte chod resortu

Jenže právě v návaznosti na snižování agendy chce ministerstvo financí omezit objem peněz na platy. Každé ministerstvo má podle návrhu konsolidačního balíčku snížit užší provozní výdaje o pět procent. Podle MZV by to však vedlo k zásadnímu omezení chodu úřadu, mělo by to negativní dopad do schopnosti plnit stanovené cíle.

Zároveň by změna postihla zastupitelské úřady, jejich funkčnost, rámce poskytovaných služeb a diplomatické aktivity, ale i udržení jejich stávající sítě a její rozvoj. Takové snížení provozních výdajů by podle MZV mělo dopad i na úroveň zajištění komplexní bezpečnosti – politické, diplomatické, osob i majetku České republiky. „Čtyři pětiny užších provozních výdajů MZV mají charakter fixních nákladů za nájmy či energie,“ dodal resort.

Diplomacii se mimo to nezamlouvá ani snížení prostředků na fond kulturních a sociálních potřeb (FKSP) ze dvou procent z objemu prostředků na platy na jedno procento. Připomínky k vládnímu balíčku mohla ministerstva a další instituce podávat do pondělní půlnoci. Řízení tím skončilo po pěti dnech, což si vyžádalo kritiku opozice i některých zájmových skupin.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Odborník rozebral, zda přinese vládní balíček slibovaných 90 miliard do rozpočtu

„Za Ministerstvo financí platí, že se nebude vyjadřovat k jednotlivým připomínkám k návrhu zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů až do doby jejich vypořádání. Předpokládaný termín pro vypořádání připomínek je 9. června 2023,“ uvedl resort v reakci pro CNN Prima NEWS, jak se k prohlášení ministerstva zahraničí staví.

Snížení provozních výdajů na každém ministerstvu o pět procent by mělo za dva roky ušetřit státnímu rozpočtu 11,2 miliardy korun. Redukcí objemu peněz na platy o dvě procenta si má státní kasa od příštího roku polepšit o 9,7 miliardy.

Vláda chce konsolidačním balíčkem snížit deficit státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. Loni skončil státní rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun. Pro letošek vláda schválila rozpočet s deficitem 295 miliard, ke konci dubna schodek činil 200 miliard.

Tagy:
peníze ekonomika ministr financí státní rozpočet finance kritika diplomacie ministr zahraničí Jan Lipavský Zbyněk Stanjura úspory vláda Česko Ministerstvo financí České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky škrty konsolidační balíček