Stanjura: ODS by měla jít do velkých voleb v koalici. Jen pak může sestavovat vládu

Pokud má ODS sestavovat vládu, měla by jít příští rok do sněmovních voleb v předvolební koalici. V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl šéf poslanců ODS a první místopředseda strany Zbyněk Stanjura.

Předvolební koalice by podle Stanjury měla vzniknout do Vánoc. „Pokud máme naplnit svoji ambici a sestavovat vládu, bude lepší mít předvolební koalici. Preferuji vytvoření předvolební koalice. Vidím pak jako velmi pravděpodobné, že budeme sestavovat vládu,“ prohlásil v Partii Stanjura.

Lídrem by měl být podle Stanjury předseda občanských demokratů Petr Fiala. Sněmovní volby by se měly konat na podzim 2021.

Podle informací CNN Prima NEWS by měla vzniknout koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Řeší se, jestli půjde o trojkoalici, nebo dvojkoalici s podporou jedné strany. Trojkoalice by musela ve volbách získat minimálně 15 procent hlasů, dvojkoalice 10 procent.

Po vyhlášení výsledků krajských a senátních voleb se v sobotu dokonce trojice opozičních politiků sešla na pivu. Konkrétně šéf ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lídr KDU-ČSL Marian Jurečka.

Spojování stran v Partii komentoval prezident Miloš  Zeman. „Pokud se spojí několik trpaslíků, vznikne jeden velký trpaslík,“ prohlásil prezident. „Za trpaslíka se nepovažujeme,“ zhodnotil Stanjura. Zeman podle něj prožil porážky a výhry a neměl by být tak kritický.

O spolupráci vyjednávají i Piráti a hnutí STAN. „Ta jednání probíhají. Není to žádné tajemství za zavřenými dveřmi. Připravujeme analýzu pro členskou základnu. Není to tak, že sečtete čísla a máte výsledek. Je důležitá programová souhra. Naše politika není Antibabiš. Musíte nabídnout funkční program pro budoucí vládu. Tímto směrem míří naše analýzy,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš v Partii.

Tagy: