Stanjura: Pokud Rusko vypne plyn, vláda dodávky nikomu neomezí. Jak dlouho vydrží zásoby?

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Současné zásoby plynu by měly stačit

Česko se v nadcházející topné sezóně obejde bez zemního plynu z Ruska, odhaduje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj absence dodávek nebude mít vliv na zásobování tuzemských domácností, firem a institucí, jež jsou součástí kritické infrastruktury státu.

„Plynu je na světě dostatek, jen potřebujete nějaký čas na vybudování infrastruktury a změny toků dodávek,“ řekl šéf státní kasy v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Zbyněk Stanjura považuje za realistické, že i kdyby Ruská federace přerušila dodávky plynu do Evropy, Česká republika by to přežila prakticky bez úhony.

„V takovém případě v našem základním scénáři počítáme s tím, že ze strany státu nedojde k omezení dodávek plynu domácnostem ani průmyslu. Pokud by došlo k zastavení dodávek plynu z Ruska, Česko by s plynem vydrželo přibližně 11 měsíců,“ prozradil.

Zásobníky naplněny z 82 procent

Ministr financí odhad svého úřadu opírá o aktuální stav naplněnosti plynových zásobníků, dojednanou kapacitu LNG terminálu v Nizozemsku a fakt, že k nám plyn z Ruska dosud proudí.

„Každý den, kdy k nám ruský plyn teče, tak dochází k oddalování stavu, kdy bychom museli začít čerpat ze zásob. Zásobníky máme naplněny již z více než 82 procent. Dojednali jsme kapacitu LNG terminálu v Holandsku v objemu tří miliard kubíků. Je to jako kdybychom nyní měli zásobníky dvojnásobné, tedy máme zajištěných asi osm miliard kubíků. Při zohlednění 15procentních úspor, které po nás chce Evropská unie, se naše roční spotřeba sníží ze současných devíti asi na osm miliard kubíků, takže je to pak jednoduchá matematika,“ vysvětlil počty Stanjura.

Podle něho je však potřeba počítat i s vlivem počasí. Pokud by letošní zima nebyla extrémně chladná, doba, po kterou by Česku plyn vystačil, by se prodloužila. Stanjura také potvrdil, že Česká republika bude i nadále pokračovat v nákupech. Zásobníky chce mít do začátku topné sezóny plné nejméně z 90 procent. „Jedinou nejistotou je cena plynu,“ upozornil šéf státní kasy s tím, že její výše prakticky není v moci státu.

Tagy:
zemní plyn plyn energetika Zbyněk Stanjura vláda LNG Ministerstvo financí České republiky