Kovanda: Padnou desetitisíce domácností. Úsporný tarif jim ale nepomůže a přidá bohatým

Lukáš Kovanda

Partie PLUS (32)

Kvůli prudkému nárůstu cen energií mohou „padnout“ až desetitisíce domácností. Myslí si to hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Zdražování podle něj dramaticky ohrožuje zhruba 25 procent domácností. V pořadu Partie Terezie Tománkové také kritizoval nastavení úsporného tarifu i tipy od vládních činitelů na to, jak snížit svou spotřebu.

„Vládní slib, že nenechá nikoho padnout? Nevěřím tomu. Je to politický výrok. Bohužel tady někteří lidé padnou a vláda by naopak měla přiznat, že se všechny padající zachytit opravdu nepodaří,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom.

Lidé si nemají představovat, že budou žít pod mostem nebo čekat frontu na polévku a práci, jako to znají ze záběrů velké hospodářské krize z 30. let. „Je ale pravda, že někteří budou mít opravdu strastiplný život nejenom v této, ale i nadcházející sezóně,“ zhodnotil Kovanda.

Zdražování podle něj ohrožuje až 25 procent domácností. „Padnou desetitisíce domácností. A právě na ně by měl cílit úsporný tarif. Ale necílí. Bude zcela nerozumně přidávat bohatým a zajištěným. Já osobně prohlašuji, že žádný úsporný tarif nechci. Budu mnohem raději, když peníze budou místo mně odečteny nějaké matce samoživitelce nebo důchodcům, kteří to skutečně potřebují,“ doplnil.

Podle Kovandy ministři musejí najít systémové řešení drahé elektřiny, jejíž ceny nebudou vysoké jen tuto zimu, ale dlouhá léta. Východisko vidí například v rozdělení energetické společnosti ČEZ na státní a soukromou část.

Podzim bude opravdu těžký

Že by pomoc měla mířit k těm nejzranitelnějším, souhlasila také bývalá zástupkyně České republiky při Světové bance Jana Matesová. Vládě podle ní chybí jednotný informační zdroj umožňující podporu dobře zacílit. „Je důležité rychle najít nějakou cestu, aby vláda nepomáhala plošně,“ řekla v Partii.

Podle ní bychom se měli připravit na to, že letošní podzim bude opravdu těžký. „Bude potřeba hodně přemýšlet, jak vytápět a svítit. Čím dříve se podaří zkrotit inflaci, tím dříve budou ty těžké časy za námi. Samozřejmě za předpokladu, že nepřijdou černější scénáře,“ doplnila Matesová.

Mnohé domácnosti už teď řeší, jak zdražující se energie pokrýt. Zároveň se také obávají, zda bude na podzim a v zimě čím topit. Ministerstvo průmyslu na podzim spustí úsporný tarif, který by lidem měl pomoci s částí vysokých cen elektřiny a plynu. Vláda na pomoc slíbila vyhradit 66 miliard korun.

Před nedávnem ministerstvo průmyslu zveřejnilo také doporučení, jak vyzrát na následující zimu. Mezi rady Síkelova resortu patří například silikonové těsnění nebo úsporná sprchová hlavice. „Plán vlády na snížení teploty není dobře vysvětlován. Podepisuji, že lidé by měli šetřit, ale to oni vědí i sami od sebe. Už během prvního pololetí ušetřili na spotřebě plynu až 15 procent. Vláda tím spíše ukazuje určitou bezradnost. Lidé prostě čekají víc. Čekají systémové řešení drahé elektřiny,“ řekl ekonom.

„Nenalhávejme si, že drahá elektřina odejde po skončení letošní topné sezóny. Vydrží tu ještě několik let. A jestliže pak od vlády zazní, že si lidé mají vzít více svetrů nebo že si mají topit méně, tak to považuji trochu za výsměch. To nejsou děti z mateřské školky. Vláda k nim ale pořád přistupuje jako k nesvéprávným občanům. To v lidech vyvolává pocit, že si z nich dělá akorát srandu,“ uzavřel Kovanda.

Tagy:
ČEZ podzim elektřina Lukáš Kovanda ekonom Jana Matesová Partie Terezie Tománkové zdražování plyn Světová banka vláda Česko Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Velká hospodářská krize