Stanjura: Snižovat DPH u potravin? Nereálné, další výpadky v rozpočtu si nemůžeme dovolit

Zbyněk Stanjura

Ministr financí Stanjura o další pomoci lidem v krizi

Snižovat DPH u některých základních potravin je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nereálné. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že si v současné době vláda nemůže dovolit další výpadky ve státním rozpočtu. Představil totiž další pomoc, kterou kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) pro občany chystá.

„Snižovat DPH u potravin reálné není. Nemáte jistotu, že když DPH snížíte, že se projeví v koncové ceně pro zákazníka. V jiných zemích, kde DPH snížili, mají výpadky ve státním rozpočtu a k tomu inflaci totožnou jako my v Česku. Tento recept nezabírá,“ vzkázal ministr v pořadu Nový den.

Zdůraznil, že vláda chce pomoci lidem s vysokými cenami energií. „Budeme zvyšovat i penze. Nemůžeme si dovolit další výpadky v rozpočtu, aniž by byla jistota, že budou kompenzovány,“ vysvětlil. Návrh státního rozpočtu na příští rok pak vláda projedná až v pondělí.

„Potřebujeme dopracovat technické detaily zastropování. Jsou zde nové výdaje ve výši asi 100 miliard korun. Budeme zvyšovat penze. Přijde novinka do penzijního systému, která pomoc zvýší o 20 miliard korun. Za každé vychované dítě budou mít ženy ještě o 500 korun zvýšený měsíční důchod. Dále budou rekordní investice do dopravy. Kde budou peníze potřeba, tam je vláda pošle,“ dodal s tím, že vláda nyní hledá mimořádné příjmy.

Plánuje vláda pomoci i zřizovatelům sportovních oddílů? A jak v energetické krizi pomůže velkým firmám? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: