S komunistickými vlajkami se dialog nevede. Stanjura pokáral Středulu za demonstrace

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a předseda ČMKOS Josef Středula

Odbory a vládní balíček

Jak můžeme s odbory vést sociální dialog, když na jejich demonstracích vlají komunistické vlajky? Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ostře reagoval na slova šéfa Českomoravského odborového svazu (ČMKOS) Josefa Středuly, že vláda s nimi dopředu nekomunikuje o krocích ohledně škrtů ve státním rozpočtu.

„Jak se může vést sociální dialog, když dělají demonstrace, na kterých se profilují vůdci opozice, vlají tam komunistické vlajky, srp, kladivo, vystupují tam komunisté? To je dialog?“ ptal se Stanjura po výrocích předáka ČMKOS Středuly, který si stěžoval na chování vlády, protože plán navrhovaných úspor se dosud neřešil na společném jednání.

Odboráři kvůli tomu zvažují podání stížnosti Státnímu úřadu inspekce práce na Fialův kabinet kvůli údajnému porušení zákoníku práce plánovaným snížením tarifních platů o pět procent zaměstnancům ve veřejných službách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nacher cupuje návrh vládního balíčku: Jen zvýšení daní. Slíbené škrty jsou paní Colombová

Případnou stížnost ale považuje Středula pouze za krajní řešení v důsledku absurdnosti celé situace. „Říkám to tady jako jednu z možností, a pokud reakce ze strany vlády nebude adekvátní, tak nám možná nic jiného nezbyde,“ upřesnil.

Stanjura nic proti takovému kroku nenamítá. „Mně to nevadí. Máme s nimi domluvené jednání na příští úterý, tak si to řekneme z očí do očí. Pokud někdo zvažuje stížnost, ať ji podá,“ vyzval ministr.

Jednání bude v úterý

Středula ve středu uvedl, že setkání s premiérem Petrem Fialou a dalšími ministry spolu se šéfy vládních stran by se mělo uskutečnit v úterý 13. června v 9:00. Za ČMKOS se podle něj mohou účastnit schůzky dva lidé, k jednacímu stolu dostali pozvánku i zástupci Asociace samostatných odborů.

Odbory si dlouhodobě stěžují na to, že s nimi kabinet o svých záměrech, které se dotýkají zaměstnanců, předem nejedná. Návrhy z vládního balíčku k ozdravení financí kritizují, a to hlavně změny DPH, obnovení nemocenských odvodů pro zaměstnance či zrušení daňové slevy u zaměstnaneckých benefitů.

Poukazují na to, že na připomínky k šesti desítkám novel bylo pět pracovních dní. Žádali o svolání mimořádné tripartity. O jednání o platech ve veřejné sféře předáci začali usilovat koncem března, zatím se nekonalo. V první verzi rozpočtu na příští rok ministerstvo financí navrhlo snížení platových tarifů ve veřejném sektoru o pět procent.

Tagy:
protest domácí Josef Středula odbory Zbyněk Stanjura daňový balíček vláda vláda Petra Fialy konsolidační balíček