Vláda neumí nic než tupé škrty, zlobí se odboráři. Na Fialu a spol. chtějí poslat inspekci práce

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula

Odbory podají stížnost

Odbory v čele s Josefem Středulou hrozí vládě podáním stížnosti inspekci práce. Podle nich kabinet Petra Fialy (ODS) porušuje zákoník práce. Odborářům mimo jiné vadí, že s nimi není veden sociální dialog a plán navrhovaných úspor se dosud neřešil na společném jednání.

Odborový předák Josef Středula na tiskové konferenci odborů uvedl, že jednání s premiérem Petrem Fialou proběhne 13. června. Hlavním tématem bude úsporný balíček, který kabinet probíral v úterý se zástupci zaměstnavatelů. Středula také připustil, že je možné současnou situaci odblokovat.

ČTĚTE TAKÉ: Omezení víceletých gymnázií? Naopak, navýšil bych kapacitu těch šestiletých, překvapil Bek

Po jednání přinesly odborové svazy prohlášení, podle něhož vládní úspory způsobí útlum veřejných služeb a mohou poškodit veřejnou správu. Zástupci zaměstnanců také varují, že dojde ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče a ohrožení kvality vzdělávání. „To vše pouze kvůli nekompetentním a ideologicky zaslepeným návrhům vlády, která se ani nepokouší o sociální dialog. Zároveň přiznává, že se za dobu působení v opozici nic nového než tupé škrty nenaučila,“ uvedly odbory.

Podle Středuly je možné, že se odbory obrátí s žádostí na inspekci práce. „Lidé po zveřejnění (vládních návrhů) zjišťují, že vláda porušuje zákoník práce. Co nás napadlo okamžitě, tak dáme návrh a podání Státnímu úřadu inspekce práce pro porušení zákoníku práce ze strany vlády. To nám ale připadá, že je to už absurdní. To nemá s normálním způsobem komunikace nic společného. Vláda by měla podle zákoníku práce jednat se zástupci zaměstnanců ve veřejné správě. Nedělá to... Říkám to jako jednu z možností. Pokud nebude adekvátní reakce ze strany vlády, tak nám nic jiného nezbude,“ řekl Středula.

Odbory si dlouhodobě stěžují na to, že s nimi kabinet o svých záměrech, které se dotýkají zaměstnanců, předem nejedná. Návrhy z vládního balíčku k ozdravení financí kritizují, a to hlavně změny DPH, obnovení nemocenských odvodů pro zaměstnance či zrušení daňové slevy u zaměstnaneckých benefitů. Poukazují na to, že na připomínky k šesti desítkám novel bylo pět pracovních dní. Žádali o svolání mimořádné tripartity. O jednání o platech ve veřejné sféře předáci začali usilovat koncem března, zatím se nekonalo. V první verzi rozpočtu na příští rok ministerstvo financí navrhlo snížení platových tarifů ve veřejném sektoru o pět procent.

Česko je podle šéfky zdravotnických odborů v paradoxní situaci. Sociální dialog by mělo ještě posílit. Podporuje ho totiž nová evropská směrnice o přiměřených mzdách, kterou má ČR přenést do svých zákonů a do praxe. „Nedostáváme věci, které se týkají dopadů na zaměstnance. Bylo by záhodno, aby vláda akceptovala nejenom český právní řád, ale i přijatou evropskou legislativu a sociální dialog nevedla pouze formálně,“ řekla Žitníková.

Stanjura se opřel do Středuly

Premiér Petr Fiala (ODS) a někteří ministři se v úterý sešli kvůli podobě balíčku a úsporných kroků se zástupci zaměstnavatelů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) pak řekl, že se uskuteční i jednání s odbory. Kritizoval Středulu za konfrontační přístup. Odborové svazy jsou od poloviny května ve stávkové pohotovosti.

Středula řekl, že jednání s premiérem a dalšími ministry a šéfy vládních stran by se mělo konat v úterý 13. června v 9:00. Dodal, že o termínu se dozvěděl v úterý večer. Podle něj za ČMKOS mohou přijít na schůzku dva lidé, zúčastnit by se měli pak i zástupci Asociace samostatných odborů.

Odboráři z veřejné sféry zopakovali, že jsou připraveni postupovat proti vládním plánům „všemi možnými prostředky“. Podle nich kabinet svým přístupem narušuje sociální smír.

Tagy:
ODS Petr Fiala Josef Středula vláda vláda Petra Fialy Zákoník práce