Nebezpečný objev pod ilegálními předzahrádkami v Praze. Vedly tudy načerno rozvody plynu

Situace s předzahrádkami na Staroměstském náměstí v Praze, které ve středu odstranili zaměstnanci Technické správy komunikací (TSK), eskaluje – podle deníku Blesk demolice odhalila přímo pod dlažbou načerno zbudované rozvody plynu. „S největší pravděpodobností byly zbudovány načerno a bez povolení,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová, která informaci potvrdila CNN Prima NEWS. Podle soudního znalce Víta Kleina je situace velmi nebezpečná, protože mohlo dojít k úniku plynu, nebo dokonce k výbuchu.

„Konstrukce, k nimž bylo plynové vedení připevněno, nebyly schváleny ani památkáři, ani stavebním úřadem,“ citoval Šnejdarovou web Blesk.cz. Rozvody plynu měly restauratérům pomáhat s podnikáním především v zimních měsících – napájely ohřívače.

ČTĚTE TAKÉ: Tramvaj srazila na pražské Palmovce chodkyni s malými dětmi. Žena zůstala zaklíněná pod vozem

Pražský náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě) řekl CNN Prima NEWS, že společně se zastupitelkou Kristýnou Drápalovou už před třemi roky dávali podněty městu, památkářům i odboru dopravy. „Majitelé předzahrádek ani Praha 1 na výzvy nereagovali,“ okomentoval s tím, že je rád, že se hlavní město záležitostí začalo zabývat. „Na takové konstrukce, včetně plynových rozvodů, je potřeba mít stavební povolení,“ doplnil. Šnejdarová ovšem namítla, že se stavební úřad věcí zabýval.

Kontrolní zprávy úředníků podle ní obsahovaly informace o tom, že jsou předzahrádky demontovatelné (nejsou pevně spojené se zemí), nikdo už ale neuváděl, že pod nimi nevedou nelegální i plynové rozvody.

Bezpečnostní riziko

Policejní mluvčí Richard Hrdina pro CNN Prima NEWS sdělil, že se policie případem aktuálně nezabývá. „Nebylo podáno žádné oznámení, věc tedy nevyšetřujeme,“ informoval.

Podle soudního znalce Víta Kleina představují tyto rozvody bezpečnostní riziko. „Hrozilo zde mechanické poškození rozvodu, a tím by mohl být poškozen a mohlo by dojít k úniku plynu či případnému vznícení nebo výbuchu,“ vysvětlil.

TSK ve středu ze Staroměstského náměstí odstranila  dvě předzahrádky, které na místě stály bez povolení. Společnost K.V.P. Gastro, která zahrádky provozuje, dostala v červnu 2022 od magistrátu výpověď nájemní smlouvy. Kromě toho nemá patřičný zábor od městské části Prahy 1.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ze Staroměstského náměstí mizí předzahrádky. Je to nespravedlnost, tvrdí tamní restaurace

Tagy:
restaurace Staroměstské náměstí CNN Prima NEWS předzahrádka Praha 1 plyn Praha plynovod dlažba Blesk Technická správa komunikací hl. m. Prahy produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události