Policisté zachraňovali ženu, která zkolabovala na hlavním nádraží. Incident zachytily kamery

Cestující čekající na zpožděný vlak

Pražští policisté zachraňovali ženu, která zkolabovala na Hlavním nádraží

Pražští policisté zachraňovali ženu, která zkolabovala na hlavním nádraží. Ležela na zemi a nedýchala. Policisté ji několik minut oživovali a nakonec jí zachránili život. Dramatické chvíle zachytily kamery.

Byla to situace, ve které hrála roli každá vteřina. Žena zkolabovala na dámských záchodech na pražském hlavním nádraží. Měla štěstí, že v tu chvíli byla v místnosti ještě jiná žena, která zavolala zaměstnance ochranky, ten pak vytočil číslo 158.

ČTĚTE TAKÉ: Hrdinský čin pražského strážníka: Zraněnou dívku vytáhl zpod tramvaje, páskem zaškrtil tepnu

„Při příchodu na místo jsme zjistili, že žena nedýchá. Proto jsme se rozhodli zahájit nepřímou srdeční masáž. Přiložili jsme automatizovaný externí defibrilátor (AED), ale ten na místě nedoporučil výboj,“ řekl pro CNN Prima NEWS policista oddělení hlídkové služby Praha II Martin Berger. Policisté ženu oživovali ručně několik minut, nakonec se jim to podařilo. Záchranáři ji pak převezli do nemocnice.

Tentokrát externí defibrilátor výboj nedoporučil, často ale bývá jazýčkem na vahách mezi životem a smrtí. Přístroj AED vozí v autě každá prvosledová hlídka. Právě policisté jsou totiž na místě, kde někdo potřebuje jejich pomoc, mnohdy jako první, protože hlídky jezdí v terénu. Záchranka vyjíždí ze stanoviště, její dojezd na místo proto bývá delší.

„Použití AED je jednoduché. Ten přístroj vám přesně říká, co máte dělat. Jsou tam i popisy, kam máte nalepit elektrody,“ vysvětlil Berger.

„Pokud se člověk, kterému se zastaví srdce, nezačne se resuscitovat, po pěti minutách už nenávratně odumírají mozkové buňky. Máme dojezdové doby do osmi minut, což je pořád o tři minuty déle,“ sdělila mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová.

Externí defibrilátory nemají jen záchranné složky, jsou umístěné také na místech s větší koncentrací lidí, například na letištích, recepcích firem nebo v parcích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rozlučka se svobodou v Praze skončila smrtí: Rodina velšského turisty kritizuje české úřady

Tagy:
policie Praha 2 zdravotnická záchranná služba Praha hlavní nádraží Policie České republiky videokamera Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy Martin Berger