Hospody bez obsluhy fungují i v Česku. Lidé nekradou, oceňují provozovatelé
                                            
                
                                    
                
                                                    
                        V Česku přibývá míst, kde si zákazník natočí pivo sám a peníze vhodí do kasičky. Tzv. samotočů jsou už desítky hlavně v turisticky exponovaných oblastech, kde bývá velký nápor lidí o víkendech nebo o prázdninách, ale po zbytek roku by se tam klasická hospoda neuživila. Zákazníci oceňují koncept založený na vzájemné důvěře s majiteli samotočů. Neplatících pijanů je prý minimum.
                    
                             
        
                                                        
                
        
                        
                        
        
                                                        
                
        
                        
                        
        
                                                        
                
        
                        
                        
                                
                    
                        
                        Velké pivovary se snaží zachránit restaurace. Na vylévání piva ale stejně může dojít
                                            
                
                                    
                
                                                    
                        Celé řadě českých restaurací a hospod, které nevyužívají výdejní okénko, kvůli pandemii koronaviru a opatřením hrozí, že se jejich pivo v tancích a sudech může do znovuotevření zkazit. V takovém případě by musely pivo vylít do kanalizace. S pomocí ovšem přicházejí některé velké pivovary. Ty totiž plánují restauracím prošlé pivo kompenzovat. Pivovary zároveň chtějí restauracím pomoci i v dalších směrech – včetně těch, které k výdeji z okénka přistoupily.