Hospody bez obsluhy fungují i v Česku. Lidé nekradou, oceňují provozovatelé

Koncept „samotoček“ je založený na důvěře mezi zákazníky a zřizovateli.

Samoobslužné výčepy

V Česku přibývá míst, kde si zákazník natočí pivo sám a peníze vhodí do kasičky. Tzv. samotočů jsou už desítky hlavně v turisticky exponovaných oblastech, kde bývá velký nápor lidí o víkendech nebo o prázdninách, ale po zbytek roku by se tam klasická hospoda neuživila. Zákazníci oceňují koncept založený na vzájemné důvěře s majiteli samotočů. Neplatících pijanů je prý minimum.

„O víkendu máme běžně otevřeno s obsluhou, v provozu je i kuchyň, od pondělí do pátku si zákazníci mohou čepovat pivo sami ze samotoče, v lednicích vedle je nealko i nakládaný hermelín,“ popsala Michaela Vacátková, která provozuje výletní restauraci v Koberovech v Českém ráji.

ČTĚTE DÁLE: Nebezpečné parfémy – Hygienici upozorňují na kosmetiku s toxickou látkou. Škodí reprodukci

O 12 kilometrů dál na kopci Kopanina stojí nedávno zrekonstruovaný penzion, hospoda uvnitř je ale zavřená. Lidé si mohou pivo načepovat ve stánku u parkoviště. „Hospoda nebyla výdělečná, ale přesto jsme chtěli výletníkům i místním nějakou službu nabídnout,“ vysvětlil provozovatel Martin Bauer. Půllitr jedenáctky Staropramen tu stojí čtyřicet korun, načepovat se dá i malinovka. Nechybí ani mrazák s nanuky. Platí se hotově do kasičky nebo kartou na terminálu, návod je hned vedle.

„Je to skvělé, dali jsme si pivo, limonádu a nanuky. Akorát hotovost se hází do zamčené kasičky, takže se nedá rozměnit,“ podotkl jeden se zákazníků, který se tu zastavil s dětmi na rodinném výletě. Namísto 180 korun hodil do kasičky dvoustovku, líto mu to ale prý nebylo. „Jsme rádi, že jsme našli místo, kde se můžeme občerstvit. Už jsme mockrát přišli někam, kde bylo zavřeno,“ dodal.

Podle provozovatele stánku se nepotvrdilo, že by hosté odcházeli bez placení. „Sem tam opravdu asi někdo nezaplatí, ale jiní zase dají víc, takže ta kasička vychází,“ usmál se Bauer. V sousední vesnici Frýdštejn mají hosté k dispozici celou vybavenou hospodu, ve které chybí jen personál. „Moc se mi to líbí, je to založené na důvěře. Nevím o tom, že by tady někdo nezaplatil, všichni si váží toho, že to tu je,“ liboval si Petr Gažar, který sem pravidelně jezdí z nedalekého Jablonce nad Nisou. Štamgasti si dokážou poradit i s tím, když pivo dojde. Jednoduše si narazí další sud, který je pod pípou připravený.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajemství klidného a zdravého spánku? Důležité je, na čem usínáte, radí odbornice Zuzana Lukešová

Tagy:
tradice pivo hospoda Jablonec nad Nisou volný čas Česko Český ráj Staropramen Martin Bauer produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas cestovní ruch a volnočasový průmysl Koberovy Frýdštejn