Starostka Bíliny: Děti nám ze speciálních středisek vraceli. Ať Gazdík nejezdí v pátek

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byla starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

360° (504)

Ministr Gazdík by tam neměl jezdit v pátek, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO) o problémové škole ve svém městě. Uvedla, že když problémové děti poslali do středisek výchovné péče, byly kvůli špatnému chování zanedlouho zpět.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) se v příštích dvou měsících chystá na nečekanou návštěvu základní školy Za Chlumem v Bílině. Důvodem je chování přibližně třiceti žáků, které vyústilo až v nainstalování kamer do školy a dohled bezpečnostní agentury.

„Nevím, co přesně ministr uvidí. Je rozdíl mezi pondělím a pátkem, kdy některé děti, co dělají problémy, mají prodloužený víkend a nechodí. Snad pan Gazdík pohovoří i se samotnými pedagogy. Slyšet vše přímo od nich je opravdu strašlivé,“ popsala ve vysílání CNN Prima NEWS starostka Schwarz Bařtipánová.

Při začleňování dětí s různými poruchami nebo postiženími do běžných tříd je podle ní potřeba dbát na jednu důležitou věc. „Mohou mít poruchy učení nebo zdravotní, ale pokud se vzdělávat chtějí, inkluze funguje,“ konstatovala.

Děti ani nedokončily výchovný program

Spolupráce mezi zřizovatelem, samotnou školou, policí a dalšími orgány funguje v Bílině dlouhodobě. „Děti nám ale ze středisek výchovné péče vraceli, aniž by program dokončily. Porušovaly jejich pravidla. Základní škola pak nemůže děti vyloučit. Pokud zákonný zástupce nesouhlasí s přesunutím, chodí do běžné třídy,“ vysvětlila starostka.

Gazdík i Schwarz Bařtipánová se shodli, že škola v Bílině je v rámci České republiky opravdu výjimečná. Problémy jsou i jinde, ale většinou se jedná o jednotlivce, ne o skupinu desítek žáků.

Situace ve zmíněné škole začala gradovat v pocovidovém období, problémových dětí od té doby přibylo. Vznikla nová opatření, byl nainstalován kamerový systém do společných prostor a přizvána dohledová služba. „Fungování vyhodnotíme po dvou měsících. Pokud bude práce ochranky efektivní, budeme pokračovat i nadále,“ vzkázala starostka.

Vedení města už také zajistilo sociální pracovníky, kteří pomáhají pedagogům při komunikaci s rodiči problémových dětí, a dlouhodobě volá po změně legislativy.

Policisté podle místních vyjíždějí do školy poměrně často. Kvůli věku pachatelů toho ale příliš dělat nemohou. „V uplynulých šesti měsících řešili policisté čtyři přestupky proti občanskému soužití v jedné bílinské škole. Všechny přestupky byly odloženy, neboť je spáchaly nezletilé osoby,“ uvedla mluvčí policie Ilona Gazdošová.

Problémů je ve škole opravdu hodně. Zástupci žákovského parlamentu popsali ty nejtíživější ve svém prohlášení. „Dveře na záchodech jsou rozmlácené a děravé tak, že při pohledu na ně si přijdete jako v divočině. Dalším problémem záchodů je kouření. I přes všechny dozory se problémovým žákům stále daří na toaletách užívat tabákové výrobky,“ stojí v něm.

Tagy: