Víme, kde bydlíš: Školu v Bílině terorizují problémové děti. Učitele i žáky hlídá ochranka

Na základní škole v Bílině pomáhá bezpečnostní agentura.

Bezpečnost ve škole v Bílině

Situace na základní škole Za Chlumem v Bílině je natolik vážná, že ředitelka musela najmout pracovníky bezpečnostní agentury. Ti dohlížejí na bezpečnost žáků, ale i pedagogů, které ohrožuje přibližně 30 těžko zvladatelných školáků. Že je situace ve škole extrémní, připustil i ministr školství Petr Gazdík (STAN) a chystá se na inspekci.

Ničení školního majetku, agresivní chování, vulgarita a osahávaní spolužaček. To vše ztrpčuje život žákům a pedagogům na základní škole Za Chlumem v Bílině. Na jejich bezpečnost proto od května dohlíží zaměstnanci bezpečnostní agentury.

„Dcera dostala na chodbě do tváře boxerem, přišla domů s brekem. Ani nechodí na záchod, radši to drží, protože už ji tam jednou zavřeli,“ vylíčila pro MF Dnes paní Jarmila, která přivedla jedenáctiletou dívku až ke vchodu. Strach ale mají i samotní pedagogové.

„Bojím se je potkat mimo školu. Minule se jeden z nich posadil na první lavici a vyhrožoval mi. Další si nedávno přinesl do třídy maketu pistole a nůž,“ popsala pro MF Dnes učitelka Monika. A není to zdaleka ojedinělý případ. Když jiná kantorka pohrozila žákovi, který ji vulgárně urážel, policií, odpověděl jí: „Neumíš nic jinýho než volat cajty? Víme, kde bydlíš, ty stará p**o, my si na tebe počkáme.“

Policisté podle místních vyjíždějí do školy poměrně často. Kvůli věku pachatelů ale příliš dělat nemohou. „V uplynulých šesti měsících řešili policisté čtyři přestupky proti občanskému soužití v jedné bílinské škole. Všechny přestupky byly odloženy, neboť je spáchaly nezletilé osoby,“ uvedla mluvčí policie Ilona Gazdošová.

Problémů je ve škole ale daleko více. Zástupci žákovského parlamentu popsali ty nejtíživější ve svém prohlášení. „Dveře na záchodech jsou rozmlácené a děravé tak, že při pohledu na ně si přijdete jako v divočině. Dalším problémem záchodů je kouření. I přes všechny dozory se problémovým žákům stále daří na toaletách užívat tabákové výrobky,“ stojí v něm.

Pracovník bezpečnostní služby: Je to krutý

Vedení města už zajistilo sociální pracovníky, kteří pomáhají pedagogům při komunikaci s rodiči problémových dětí, a dlouhodobě volá po změně legislativy. Nyní přistoupili k dalším krokům. „Ve společných prostorách školy byl nainstalován kamerový systém. Druhým krokem je zajištění školní dohledové služby,“ přiblížila starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová. „Ve škole jsou od 7. do 14. hodiny tři pracovníci, jejichž primárním úkolem je preventivní působení ve škole,“ uvedl manažer Jan Mahovský z agentury Securitas ČR.

Jenže i „sekuriťáci“ záhy zjistili, co tato služba obnáší. „První den byl klidnej, to si nás jen oťukávali. Dneska je to krutý. Už to na nás zkoušej. Museli jsme několikrát naběhnout do třídy, kde naschvál napadali učitelky,“ popsal pro MF Dnes jeden z dozorců.

Někteří rodiče redakci CNN Prima NEWS řekli, že bezpečnostní agenturu ve škole vítají. „Pravděpodobně pedagogové vědí, co dělají a co se tam děje,“ uvedla oslovená žena. Další podotýkají, že škola už není taková, jaká bývala. „Nyní je velmi problematická. Například kvůli drogám a dalším podobným věcem. Někdy si děti doma stěžují, že se bojí, že si nějak ublíží. Nebo že ublíží učitelům,“ svěřily se dvě maminky.

„Naši pracovníci by měli s ohledem na své profesní zkušenosti předpokládat vývoj nějakého problému nebo možnou eskalaci incidentu, a pokud možno mu předejít,“ dodal Mahovský. Dohled bude bezpečností agentura škole poskytovat minimálně do konce školního roku. Pokud se osvědčí, bude jejich působení pokračovat i příští školní rok.

Do školy zavítá Gazdík

Do bílinské školy se podle MF Dnes na inspekci chystá i ministr školství Petr Gazdík (STAN). „Uznávám, že to, co se tam děje, je extrém. Přijedu tam ale nečekaně a neohlášeně, aby to nevěděli učitelé ani žáci. Nechci vidět Potěmkinovu vesnici, ale realitu,“ řekl ministr deníku.

Tagy: