Šťastný konec příběhu o okradené ženě na vozíku. Ve sbírce se vybralo už přes 100 tisíc

Zuzana Sipplová

Pokračování případu okradené vozíčkářky

Příběh okradené handicapované prodavačky na libereckých adventních trzích má přece jen šťastný konec. Policie sice pachatele zatím nenašla, lidé ale neziskové organizaci Tulipán, která dává práci zdravotně postiženým včetně okradené ženy Zuzany, poslali už přes sto tisíc korun.

Po odvysílání reportáže na televizi Prima a zveřejnění čísla sbírkového účtu na webu CNN Prima NEWS začaly chodit příspěvky z celé republiky. Lidé posílali peníze a také vzkazy, často velmi osobní pro paní Zuzanu, přáli jí hodně sil a aby všechno zvládla,“ řekla vedoucí sdružení Tulipán Šárka Feige.

Prodavačka Zuzana Sipplová, která je upoutaná na invalidní vozík, se chystala několik dnů před Vánoci po skončení trhů na cestu domů. Asistentka jí pomáhala najet na plošinu do speciálního auta, batoh s tržbou a elektronikou zůstal na chvíli ležet na zemi ve stánku.

„V té nepozorované chvíli prostě někdo přišel a ten batoh odnesl. Měla tam čtecí zařízení na kódy s tiskárničkou účtenek. To jí velmi pomáhá při prodeji, protože se osamostatňuje. Nemusí pak žádat o pomoc kolegyni,“ popsala Šárka Feige.

Nezisková organizace zaměstnává lidi s postižením, kteří vyrábějí především upomínkové předměty z keramiky. V předvánočním čase jsou tržby nejvyšší. Ten den ve stánku v centru Liberce utržili sedm tisíc korun. I ty byly v batohu.

„Je to samozřejmě velmi nepříjemné, protože tyto peníze používáme pro nákup materiálu, aby další handicapovaní mohli vyrábět nové krásné výrobky,“ dodala krátce po odcizení Šárka Feige. Pro Zuzanu Sipplovou byla předvánoční krádež šokem, ze kterého se jen těžko vzpamatovávala.

„Chtěla bych tomu zloději vzkázat, ať si batoh i moje osobní věci, co v něm byly, klidně nechá, ale ať vrátí tu tiskárnu se čtečkou, ty jsou pro Tulipán velmi důležité,“ žádala tehdy žena. Ve zloději se sice svědomí nepohnulo, ale diváci i čtenáři CNN Prima NEWS ukázali, že mají srdce otevřená. Hromadně tak začali přispívat na veřejnou sbírku, kterou Tulipán vytvořil.

„Sto tisíc korun je neuvěřitelná částka, všem moc děkuji. Zvlášť v dnešní době, kdy to nikdo nemá jednoduché, jsem opravdu za tu štědrost vděčná,“ svěřila se Sipplová. Organizace jí chce koupit také kompenzační pomůcky. Zbytek peněz využije Tulipán na nákup materiálu do dílen.

Po zloději z adventních trhů policisté stále pátrají, na kamerových záznamech zatím nikoho podezřelého nenašli, a tak se obracejí s žádostí o pomoc na možné svědky.

Tagy: