Klaus o postojích k válce: Pekarová je zaprodaná. Hvězda ruské propagandy, kontruje politička

Markéta Pekarová Adamová a Václav Klaus

360° 17.7.2023

Česká republika potřebuje „racionální“ diskusi o válce na Ukrajině, nikoliv jednostranné mávání prapory, domnívá se bývalý prezident Václav Klaus. V souvislosti s politickou podporou napadené země si v pořadu 360° rýpl do europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) i předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), kterou označil za „zaprodanou“, a okomentoval její gesto při pražské návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle političky se od exprezidenta jedná o „zoufalé výkřiky o pozornost“. Nařčení o zaprodanosti označila vzhledem k jeho vztahu k Rusku za úsměvná.

V Česku je podle Klause příliš jednostranný a zúžený pohled na Ruskem rozpoutanou válku na Ukrajině. „O tragické, zoufalé, špatné a desetitisíce lidí ničící situaci je potřeba už konečně začít diskutovat vážně, a ne mávat jednostrannými prapory. A my to pořád prostě nemáme. My máme paní Pekarové Adamové, které prezidentu Ukrajiny dávají tričko s nějakým nápisem, a on evidentně posmutní, protože myslí, že dostane nějaké kanony nebo něco takového,“ pronesl bývalý prezident v pořadu 360°.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sdílím názor, že Rusko bylo k válce vyprovokováno. Součástí konfliktu jsou také USA, říká Klaus

Odkazoval tím na symbolický dar Pekarové Adamové Volodymyru Zelenskému při jeho nedávné návštěvě na Pražském hradě. „Od počátku války vystupuje v civilním oblečení. Vyměnil obleky za trička, jde o součást jeho komunikace. Můj dárek proto vyjadřuje symbolickou podporu,“ vysvětlila politička pro CNN Prima NEWS a dodala, že mu nebude v době války dávat například vázu.

Podle sebe soudím tebe

Klaus zároveň zkritizoval postoje některých politiků, které prý situaci příliš zjednodušují. Mezi nimi například europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), jenž označil Klausův dřívější výrok o vyprovokovaném útoku Ruska na svého souseda za „pitomý“. „Jestli budeme dělat to, co dělají páni Zdechovští, různí Piráti a podobně, tak dopadneme velmi špatně,“ pokračoval v kritice údajně neopodstatněné jednostrannosti v podpoře Ukrajiny.

V tomto ohledu se znovu pustil i do předsedkyně Poslanecké sněmovny: „Že válka má širší kořeny a souvislosti, to ví přece každý člověk, který není malé dítě nebo není totálně zaprodaný jako paní Pekarová Adamová nebo někdo takový.“

Podobná Klausova vyjádření jsou podle Pekarové Adamové pouze jeho „zoufalými výkřiky o pozornost“. „Slova o ‚totálním zaprodání‘ mě od člověka, který pravidelně se svatojiřskou stuhou navštěvoval ruskou ambasádu a je hlavní hvězdou ruské propagandy, velmi pobavila. Aneb podle sebe soudím tebe,“ napsala v reakci pro CNN Prima NEWS.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová bude ve středu 19. července od 8:10 hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Tagy: