Sháníte dům nebo psa? Stát se levně zbavuje majetku, pořídíte i zubní pastu či bitcoin

Stát se opět zbavuje svého majetku. Nabídka je poměrně pestrá: Ve veřejné aukci jsou k mání nejen byty, lázeňské domy či bunkry, ale také zubní pasty, herní konzole nebo virtuální měna bitcoin. Mimo to Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nabízí darem osm osiřelých psů.

Státní instituce pravidelně vypisuje dražbu na portálu nabidkamajetku.cz. Často jde o věci, které státu propadly během trestního řízení nebo po úmrtí vlastníka, což se pak odráží v různorodosti výsledné nabídky. Některé ze stovek položek lze získat relativně levně a výjimkou nejsou ani nemovitosti.

Veřejnost se může do aukce zapojit i přes internet – stačí se zaregistrovat na stránkách ÚZSVM (nově i přes e-Identitu) a poté se přihlásit do konkrétní dražby.

Do aukce se zařadilo poměrně velké množství rodinných domů, bytů a chat. Například ve Velkých Heralticích poblíž Opavy je v nabídce dům 3+1 za 750 tisíc korun. Zde ale ÚZSVM upozorňuje na špatný technický stav nemovitosti. „Stěny objektu jsou poškozené, střecha je poškozena, vybavení domu je zastaralé,“ píše na svých stránkách.

Pod milion nabízí stát také rodinný dům 2+1 v Dobrohostově na Havlíčkobrodsku, za 890 tisíc korun. „Stavby jsou podstandardně vybavené a morálně zastaralé, některé prvky krátkodobé živostnosti byly v průběhu životního cyklu stavby průběžně nahrazovány. Stavebně technický stav je zhoršený, úměrný stáří a použitým materiálům, stavební údržba nebyla v poslední době pravidelně prováděna. Stáří staveb je cca 100 let,“ poznamenává ÚZSVM.

V Praze je zase dostupný družstevní byt 1+1 ve Vyšehradské ulici za 3,7 milionu korun, další na Domažlické za 4,5 milionu korun.

Zajímavou položkou na prodej je pak secesní lázeňský dům v srdci Mariánských Lázní. Jde o komplex čtyř propojených staveb se 60 pokoji i rehabilitačním bazénem. Minimální cena činila v neděli večer téměř 70 milionů korun, účastníci aukce, která se má uskutečnit v úterý, navíc musí složit dražební jistotu ve výši 280 tisíc korun.

Stát kromě pár historických vil z konce 19. století rovněž nabízí několik stavebních parcel, hospodářskou půdu i kousky lesů po celé České republice.

V nabídce jsou i bitcoiny, zubní pasty či psi

Co se týče movitého majetku, nabídka je ještě pestřejší. Stát prodává vše od dětského oblečení přes dříví a osobní váhy po obrazy, sadu zubních past či hrobová zařízení.

Hráče možná potěší například herní konzole PlayStation 4 s černým a červeným ovladačem a propojovacími kabely za 4500 korun. Jedná se o propadlý majetek z trestního řízení a ÚZSVM upozorňuje, že za funkčnost zařízení nemůže ručit. Pro fanoušky kryptoměn je k mání přesně 0,60630638 jednotek bitcoinu. Virtuální měnu získal stát během jednoho z trestních řízení a pochází ze soudní úschovny Městského soudu v Brně.

Na své si přijdou milovníci luxusních doplňků. V nabídce jsou dámské švýcarské hodinky Chopard s diamanty a safíry. Minimální cena byla stanovena na 45 tisíc korun. Za více než dvojnásobnou částku si lze pořídit náramkové hodinky Breitling, které byly vydané v limitované edici k 125. výročí založení společnosti. Jsou k mání za necelých 100 tisíc korun.

Vlastní kategorii mají zvířata. Zde je aktuálně v nabídce osm psů, které je stát ochoten darovat ověřeným zájemcům. Například černobílý krátkosrstý kříženec se jménem Vegan patřil majiteli, který zemřel v prosinci 2020. „Přibližné stáří 10 let. Akční veselý pejsek. Dobře vychází i s dětmi,“ popisuje psa ÚZSVM. Nový domov hledá se psem Samuelem, který osiřel po úmrtí stejného majitele.

Tagy:
pes aukce dražba dům stát Bitcoin nemovitosti majetek Česko Praha zubní pasta Opava Úřad pro zastupování státu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Městský soud v Brně Breitling