Statečná Bára dva roky bojuje s nádorem na mozku: Udělám vše, abych vyhrála, říká

Barboře Maťovčíkové se před dvěma lety ze dne na den změnil život. Lékaři jí totiž diagnostikovali nádor na mozku. Šestadvacetiletá dívka od té doby podstoupila náročnou operaci a onkologickou léčbu. Ačkoliv se její nemoc v současnosti nevyvíjí vůbec dobře, nevzdává se. „Chci a udělám vše, abych tento boj vyhrála,“ řekla mladá bojovnice CNN Prima NEWS.

Báře Maťovčíkové se před dvěma lety obrátil život vzhůru nohama. V noci ve svém bytě totiž dostala epileptický záchvat. Výsledky testů poté odhalily nádor na mozku. „Nádor se projevil epileptickým záchvatem bez předchozího varování. Moje první reakce byla taková, že jsem se chtěla probudit ze špatného snu,“ řekla Maťovčíková CNN Prima NEWS.

Nádor bylo nutné operovat co nejrychleji, jinak hrozilo, že přestane chodit a mluvit. „Asi měsíc od potvrzení diagnózy jsem podstoupila operaci. Nešlo na nic čekat,“ popsala 26letá dívka. „Jasně, obrečela jsem to, ale hroutit jsem se nechtěla. Přišlo mi to jako zbytečné plýtvání energií. Věděla jsem, že udělám všechno pro to, abych nebyla ležák,“ vysvětlila Bára pro Seznam Native.

Operace trvala několik hodin a byla velmi komplikovaná. Nádor se podařilo vyoperovat z půlky, jinak hrozilo poškození důležitých částí mozku. „Teprve poté se potvrdilo, že je nádor zhoubný,“ vysvětlila. Bára má za sebou kombinaci chemoterapie a ozařování. Vlivem léčby se změnilo i její tělo. Kvůli onkologické léčbě se musela vzdát vlasů. „Brácha to obrečel. Já měla obavy, že přijdu o své ženství. Ale pak jsem pochopila, že to tak není. Vlasy v tomto případě nejsou to nejdůležitější,“ svěřila se mladá žena.

Její nemoc se v současnosti nevyvíjí vůbec dobře. „Podle lékařů není prognóza dobrá, ale my věříme a očekáváme zázrak. Chci a udělám vše, abych tento boj vyhrála,“ řekla odhodlaně dívka, která má na Instagramu téměř 80 tisíc sledujících. Denně jí posílají tisíce vzkazů. „Barunko, jste neskutečně úžasná, přeju a posílám sílu do boje, který vedete. Věřím na vítězství,“ napsala Jitka V. „Vnímám vás jako princeznu, která bojuje se zlou královnou. A přesto jste neuvěřitelně krásná a úžasná. Posílám sílu,“ uvedli další.

Prostě to nevzdám

Bára se totiž na svém Instagramu dělí nejen o snímky z výletů do přírody či úspěchů v pečení, ale také o své zkušenosti a pokroky v boji proti zákeřné nemoci. „Protože se moje onemocnění projevilo ze dne na den, uvědomila jsem si, že to může potkat kohokoliv, a je potřeba, aby si každý uvědomil, že zdraví není samozřejmostí,“ vysvětlila.

Občas jsou chvíle, kdy by to člověk nejraději vzdal. To ale rozhodně není její případ. „Jasně, že mám i horší chvíle, ale hroutit se není třeba. To si raději něco upeču, nebo jdu do přírody. Moje motivace je jednoduchá, prostě to nevzdat a ještě si všechno i hezky užít,“ řekla mladá dívka.

Největší radost jí teď dělají společné chvíle s těmi, které má ráda. „A když něco dobrého upeču nebo vidím ty zázraky přírody kolem sebe,“ vylíčila Maťovčíková s tím, že k pečení má velice blízký vztah. Jednou by dokonce chtěla mít vlastní cukrárnu. „Už jako malá holka jsem pomáhala mamce s pečením, máme to v genech. Prababička byla vyhlášená prostějovská cukrářka. Mým snem je mít vlastní cukrárnu, vždycky jsem chtěla být slavná cukrářka,“ svěřila se Bára. V jejím počínání ji podporuje i známý cukrář Josef Maršálek.

Pokud chcete tuto mladou dívku finančně podpořit, můžete tak učinit prostřednictvím Sladkého klubu, v němž má Bára členství.

Tagy: