Vysoká pokuta pro STAN? Horlivý dobrovolník vyvěsil reklamní plakát na dopravní značce

Dobrovolník přilepil plakát na dopravní značku. Hnutí STAN nyní hrozí statisícová pokuta.

Za nelegální předvolební billboardy hrozí pokuty

Jihočeská krajská organizace hnutí STAN umístila předvolební reklamní plakát na dopravní značku na rušné křižovatce na sídlišti v Českých Budějovicích. Podle vysvětlení jihočeské poslankyně za STAN Pavly Pivoňkové Vaňkové je za nešťastným umístěním přílišná horlivost jednoho z dobrovolníků. Hnutí nyní hrozí statisícová pokuta.

Pod značkou upozorňující na kruhový objezd na českobudějovickém sídlišti Máj starostové umístili plakát. Jenže tím podle budějovické radnice porušili silniční zákon. „V blízkosti pozemní komunikace je zakázáno umisťovat cokoliv, co by mohlo rozptylovat pozornost řidičů způsobem ovlivňujícím bezpečnost provozu na pozemních komunikacích,“ uvedl českobudějovický magistrát ve vyjádření pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE DÁLE: Curych a Bern chtějí zakázat billboardy. Inspirovalo je malé švýcarské městečko

Nešťastně umístěný plakát rozlítil i oslovené řidiče. „Já jezdím spoustu let. Celý život vlastně, takže tady to mi jako u značek vadí, protože to odpoutává pozornost,“ vysvětlil jeden z dotázaných řidičů. „Určitě to asi v pořádku není. Takovéto věci by měly být na separátních reklamních plochách a nevyužívat infrastrukturu pro dopravu,“ dodal další z respondentů.

Krajská organizace hnutí STAN si je pochybení vědoma. Na svědomí je má mít jeden z dobrovolníků. „Tyto plachty, ačkoli byli dobrovolníci seznámeni s tím, jakým způsobem je mají umisťovat, tak umístili dvě z nich v rozporu s pravidly, a to na dopravní značení,“ popsal pro CNN Prima NEWS krajský tajemník strany Michal Novák.

Dobrovolník byl z týmu poslankyně Pavly Pivoňkové Vaňkové. Podle informací CNN Prima NEWS už v jejím týmu dále nepůsobí. „Mě to mrzí. Ty pokyny zněly jasně, jak se má umisťovat. Já sice vím, že on to udělal z nějaké své horlivosti, ale pak to vrhá špatné světlo na celý tým,“ konstatovala poslankyně.

Přelepování plakátů jako součást předvolebního boje

Předvolební boj před krajskými volbami se může odehrávat i v podobě přelepování plakátů. Například minulý měsíc ve Středočeském kraji členové ANO narazili na to, že jim někdo přelepil pozvánku předsedy Babiše plakáty kandidáta koalice Spolu.

„V posledních týdnech před kampaní může být situace na vesnických vývěskách živelná, i přesto považujeme jakékoli přelepování politické konkurence za nešťastné,“ uvedl středočeský politik Karel Bendl (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisíce havranů otravují život obyvatelům Českých Budějovic. Řešení města je zarazilo

Tagy: