V ČR zemřelo první dítě s covidem, tvrdí statistiky. Úřady se přou, zda jde o chybu

S nákazou COVID-19 v České republice zemřelo první dítě do čtrnácti let, potvrdila ve čtvrtek opakovaně CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Naopak mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová informaci vyvrátila, podle ní jde o chybu v datech. Statistiky na webu ministerstva ukázaly, že se jedná o miminko, které se nedožilo ani jednoho roku a pocházelo z Ostravska. Také uvádí, že s nákazou zemřeli dva muži do 25 let.

Dítě podle zveřejněných informací zemřelo před týdnem, tedy ve čtvrtek 12. listopadu. Statistiky ukázaly, že se nedožilo ani jednoho roku, ÚZIS uváděl věk 0. Mělo pocházet z Moravskoslezského kraje a jeho úmrtí zaevidovali lékaři z Ostravska. Mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Aleš Kotrla zatím nebyl schopen informaci potvrdit ani vyvrátit.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví informaci o smrti dítěte s covidem ve čtvrtek několikrát potvrdila, vzhledem k věku oběti ale nesdělila další informace. „Údaj je pravdivý, nicméně ministerstvo zdravotnictví ani ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky) s ohledem na ochranu osobních údajů nesdělují další informace o jednotlivých osobách nebo případech,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS Peterová.

Podle mluvčí ÚZIS se ale jedná o omyl v datech, který opravují. „Mám informaci, že je to omyl, že žádné dítě nezemřelo,“ řekla CNN Prima NEWS Svobodová.

Koronaviru podlehli i dva mladí muži do 25 let

Statistiky také uvádí, že v Česku podlehli následkům spojeným s koronavirem i dva mladí muži ve věku do 25 let. Jednomu bylo 16 let, zemřel na Náchodsku v Královéhradeckém kraji. Úmrtí druhého, 24letého mladíka, zaznamenaly úřady v okrese Jablonec nad Nisou v Libereckém kraji. Oba zemřeli během listopadu.

Mrtvých ve věku 25 až 34 let je podle statistik 11, z toho čtyři ženy a sedm mužů. Z věkové kategorie 35 až 44 roků s koronavirem v Česku zatím zemřelo 38 lidí, z toho 25 mužů. Ve věku 45 až 54 let bylo dosud 87 mrtvých s covidem a také převažují muži, kterých v této kategorii zemřelo 52.

Nejvíce obětí je ale stále ve věku 75 až 84 let, a to 2 488. Podle nejnovějších údajů ze čtvrtečního rána zemřelo v Česku 6 740 lidí s koronavirem. Oběti podle věkových kategorií se ale zveřejňují se zpožděním – po ověření příslušnou krajskou hygienickou stanicí. Poslední taková data pocházejí z 15. listopadu a evidují 6 402 obětí. Přehled se pak aktualizuje jednou týdně ve středu.

Tagy:
miminko smrt Ostrava Moravskoslezský kraj CNN Prima NEWS Liberecký kraj úmrtí Královéhradecký kraj Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru mrtvé dítě Krajská hygienická stanice infekční onemocnění (nákaza) Ministerstvo zdravotnictví České republiky okres Ostrava-město Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Krajská Hygienická Stanice Moravskoslezského Kraje