Státní převrat v Bolívii. Armáda vstoupila do paláce prezidenta, ten vyzval občany k odporu

Bolivijská armáda ve středu vstoupila do prezidentského paláce v metropoli La Paz. Prezident Luis Arce velitele armády vyzval k opuštění sídla a apeloval na obyvatele, aby se postavili proti státnímu převratu, informují tiskové agentury. Jeden z vůdčích generálů prohlásil, že země nemůže fungovat bez zásadních změn a že hodlá propustit politické vězně včetně bývalé prezidentky Jeanine Áňezové, odsouzené za přípravu převratu v roce 2019.

V bolivijské metropoli La Paz se ve středu shromáždila část armády s těžkou technikou včetně tanků. Prezident Luis Arce dal najevo obavy z možné přípravy státního převratu. Jeden z vůdčích generálů ozbrojených sil jihoamerické země prohlásil, že země potřebuje zásadní změny. Informovaly o tom tiskové agentury. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell uvedl, že EU pokus o puč odsuzuje.

ČTĚTE TAKÉ: Napětí ve Francii. Macron mluví o občanské válce, sousedé se rasisticky posílají „do boudy“

„Tři velitelé našich ozbrojených sil přišli vyjádřit nespokojenost. Bude nová vláda a ministři, věci se jistě změní, ale naše země už takhle dále pokračovat nemůže,“ řekl bolivijské televizi generál Juan José Zuňiga. Podle místních médií byl tento týden zbaven funkce poté, co vyjádřil nesouhlas s opětovnou kandidaturou dlouholetého prezidenta Eva Moralese v příštích volbách v roce 2025.

Prezident Arce vyzval generály, aby demobilizovali shromážděné jednotky. Dění v Bolívii odsoudili prezidenti Chile Gabriel Boric, Hondurasu Xiomara Castrová a Mexika Andrés Manuel López Obrador.

Jedné z nejchudších latinskoamerických zemí vládne levicový prezident Arce z Moralesovy socialistické strany. Morales v roce 2019 nuceně opustil zemi po masivních protestech spojených se spornými volbami. Morales tehdy hovořil o převratu. Po pádu tehdy nastolené pravicové vlády se ve volbách v roce 2020 dostala opět k moci levice a prezidentem se stal Arce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velká změna v čele NATO. Stoltenberga po 10 letech vystřídá Rutte, do funkce nastoupí v říjnu

Tagy: