Napětí ve Francii. Macron mluví o občanské válce, sousedé se rasisticky posílají „do boudy“

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Programy „obou extrémů“, které kandidují ve volbách, „míří k občanské válce“. Tak se k situaci ve Francii vyjádřil tamní prezident Emmanuel Macron před volbami, které sám vyhlásil po rozpuštění Národního shromáždění. Nálada v zemi přitom houstne. Problém například vyvolala urážka „Táhni do boudy“, o jejímž rasistickém pozadí se přou politici.

Divine Kinkelaová žije ve Francii 30 let. Po vítězství Marine Le Penové se prý ale chování sousedů, kteří Marine podporují, změnilo. Pečovatelka se setkává s nadávkami „bonobo“ (rasistická nadávka připodobňující k opici, pozn. red.), napodobováním křiku opic i politickými vývěsky Národního sdružení, které míří přímo na ni.

K TÉMATU: Macronův risk skončí fiaskem, naznačují průzkumy. Kdo se může ve Francii chopit moci?

„Vnímám to jako otevřené dveře a povolení říkat imigrantům, že ve Francii nejsou vítáni,“ cituje její slova web The Times. Místní novináři byli i svědky ostré výměny názorů. „Co tu děláš? Zval tě někdo? Tak vypadni,“ začala na Kinkelaovou řvát jedna ze sousedek.

„Odešla jsem ze sídliště kvůli takovým, jako jsi ty, jsou jich tam spousty. My jsme tady doma a budeme si dělat, co chceme. Vůbec mě nezajímáš, táhni do boudy,“ nešetřila kritikou.

Údajných rasistických urážek se chytili politici. Ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti je ostře odsuzuje, přesto varuje, že jich bude přibývat. „Mám obavu, že taková slova budeme nyní slýchat častěji, uvolňuje se to. Takových případů bude víc,“ vyjádřil znepokojení šéf resortu pro zpravodajský web BFMTV.

Hlavní tvář Národního sdružení Marine Le Penová to ale jako projev rasismu nevidí. „Opravdu je to rasistické? Frázi ‚Táhni do boudy‘ používám i já, třeba ve spojení se svými přáteli. To vy vyvozujete, že je to rasistické kvůli barvě pleti oběti. Je to skandál,“ reagovala.

Politička se roky brání, že její strana není krajní pravicí, a snaží se ji zbavit nálepky rasistická. „Proti cizincům na rozdíl od karikatur, které nás vykreslují, nic nemáme. Jen se u nás musí chovat správně,“ uvedla expředsedkyně Národního sdružení.

Média a prezident, který varuje před občanskou válkou, podle ní jen straší. Na základě predikcí by měla její strana v předčasných volbách jasně zvítězit. Dokonce by si mohla podle některých odhadů v tamním parlamentu zajistit sice vratkou, ale pořád relativní většinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Macron udělal fantastický tah, Scholz by se měl učit, míní Svoboda. Prezidentovi pomůže i sport

Tagy: