Kyjev odvrátil pokus o převrat, tvrdí SBU. Vůdce proruských rebelů již měla zadržet policie

Ukrajina měla v neděli zmařit pokus o státní převrat, oznámila na svém webu Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Několikačlenná skupina údajně plánovala vtrhnout do budovy parlamentu a odstavit od moci současné vojenské a politické vedení země. V jejím čele stál podle vyšetřovatelů spoluzakladatel nevládní organizace, která je známá svými protiukrajinskými akcemi.

Skupina v neděli na Den ústavy plánovala v Kyjevě obsadit parlament a od moci odstavit současné vojenské a politické vedení Ukrajiny. Bezpečnostní složky však záměr překazily, a to již v jeho rané fázi, informovala SBU na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdý úder Ukrajinců v Kurské oblasti: Při náletu dronů zemřelo pět lidí, tvrdí Rusové

Aby skupina vzbouřenců byla co nejpočetnější, její šéfové podle SBU hodlali uspořádat „pokojné shromáždění“ v centru města a účastníky strhnout na svou stranu, aniž by jim oznámili skutečný plán. Akce prý měla pomoci Rusku.

V souvislosti s pokusem o převrat policie zadržela čtyři muže. Dva z nich jsou již ve vazbě. Při prohledávání jejich bytů byly nalezeny zbraně, munice, mobilní telefony, výpočetní technika i písemné záznamy s důkazy o chystané akci, uvedla SSU.

Podezřelým hrozí v případě prokázání viny až 10 let vězení, napsala agentura DPA s odkazem na SBU. Kolem vládní čtvrti v Kyjevě byla vyhlášena bezpečnostní zóna, kam byl omezen přístup. Rovněž zde již neplatí právo demonstrovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyčíslení muniční iniciativy: Česko vyjde na téměř 900 milionů, oznámil Fiala

Tagy:
Ukrajina Česko Rusko Kyjev Parlament České republiky Služba bezpečnosti Ukrajiny státní převrat